Politie Zaanstreek-waterland



25-JUN-03
LOC: PURMEREND

Jongens aangehouden voor mishandeling

Twee 16-jarige jongens uit Purmerend werden in hun woningen aangehouden wegens openlijke geweldpleging tegen en mishandeling van een leraar van een school. De jongens fietsten op 19 juni op het plein van een school aan de Sportlaan in Purmerend. Zij zijn geen leerling van die school en de directeur verzocht hen zich van het schoolplein te verwijderen. Daarop ontstond een scheld- en vechtpartij waarbij de directeur diverse malen werd getrapt en geslagen door de jongens. Ook reden zij met een fiets op hem in en bedreigden zij hem met een mes. Toen er andere leerkrachten bij kwamen vluchtten de jongens weg. Het slachtoffer liep diverse kneuzingen en schaafwonden op.
Beide verdachten werden inverzekering gesteld.

13:51 25-JUN-03
LOC: ZAANDAM, ROZENGRACHT

Achtervolgde winkeldief dreigt met mes

Een 32-jarige man uit Purmerend bedreigde een hem achtervolgende man met een mes. Deze man wilde de Purmerender aanhouden wegens een door hem gepleegde winkeldiefstal. Na de bedreiging kon de verdachte aanvankelijk ontkomen. Hij werd echter even later door een andere getuige, die samen met politieagenten naar de man op zoek was, op het Ankersmidplein gezien, waarna de agenten de man konden aanhouden.
De verdachte was door personeel van een schoenenwinkel betrapt op winkeldiefstal. Toen hij daarop werd aangesproken sloeg hij een personeelslid en ging er vandoor. Gewaarschuwde agenten te voet hebben van verschillende burgers fietsen en bromfietsen geleend voor de zoektocht naar de verdachte. Na zijn aanhouding bekende de Purmerender de winkeldiefstal. De verdachte werd inverzekering gesteld.

15:15 25-JUN-03
LOC: PURMEREND, PURMERENDERWEG

Motorrijder verongelukt

Een 46-jarige motorrijder uit Purmerend is gisterenmiddag om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Tijdens een inhaalmanoeuvre raakte de motorrijder vermoedelijk de auto die hij aan het inhalen was. Mogelijk daardoor verloor hij de macht over zijn stuur en reed tegen een boom aan de linkerzijde van de weg. Daarna belandde hij met zijn motor in de naast gelegen sloot. Getuigen hebben het slachtoffer snel uit het water kunnen halen. Twee ambulances en de traumaheli kwamen ter plaatse. Later werd het slachtoffer in zorgwekkende toestand naar het VU ziekenhuis in Amsterdam overgebracht. Daar is hij vermoedelijk tengevolge van hersenletsel en inwendige bloedingen overleden. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de precieze oorzaak van het ongeval.

18:40 25-JUN-03
LOC: PURMEREND, DR. J M DEN UYLLAAN

Jongen beroofd van telefoon

Een 18-jarige jongen uit Purmerend werd op het fietspad beroofd van zijn mobiele telefoon. Hij reed op het fietspad toen een ongeveer 20-jarige man vanuit de bosjes op het fietspad sprong en hem de doorgang belette. Toen het slachtoffer stilstond zette de man een mes tegen zijn borst en dwong hem zijn telefoon af te geven. Daarna ging hij er vandoor.
De dader was een man met een Noord-Afrikaans uiterlijk en was ongeveer 1.80 m lang. Hij had een licht snorretje en droeg een beige baseballpet. Op de pet stonden weed symbolen. Verder droeg hij een licht trainingspak.
Eventuele getuigen worden verzocht kontact op te nemen met het politiewijkteam Overwhere via 0900-8844.


19:08 25-JUN-03
LOC: MONNICKENDAM, OUDELANDSDIJKJE

Woninginbraak op klaarlichte dag

Tussen één uur 's middags en zeven uur 's avonds werd er ingebroken in een woning. Men kwam de woning binnen door een ruitje van een tuindeur aan de achterzijde in te slaan om zo de deur te kunnen openen. Uit een studeerkamer verdwenen een computer met toebehoren en een videocamera. Uit de keuken werd een stereo-installatie weggenomen en uit de huiskamer een aantal cd's.

20:03 25-JUN-03
LOC: ZAANDAM, KLEINE TOCHT

Inbrekers aangehouden

De politie hield gisterenavond een 28 en een 29-jarige man aan, beiden uit Amsterdam, op verdenking van een bedrijfsinbraak. Een getuige had gezien dat één van de mannen in een bedrijf inbrak, terwijl de andere op de uitkijk bleef staan. Toen de politie arriveerde waren de mannen juist in een auto gestapt en weggereden. De agenten zagen hen nog net een hoek om rijden en trof de auto met de mannen even verderop aan. In de auto bevonden zich twee flatscreen beeldschermen en twee computers, die uit het bedrijf afkomstig waren. De mannen werden ingesloten en later inverzekering gesteld.


01:18 26-JUN-03
loc.: PURMEREND, A7

Bromfiets zonder achterlicht op de snelweg

Surveillerende agenten hebben een 17-jarige bromfietser uit Diemen voorzien van een aantal processen-verbaal, toen zij hem, zonder achterlicht, op de vluchtstrook van de A7 zagen rijden. Verder bleek de bromfiets niet te zijn verzekerd en was de jongen niet in het bezit van een bromfietscertificaat. De bromfiets werd meegenomen naar het politiebureau.

04:45 26-JUN-03
LOC: WORMERVEER, PLEIN 13

Fietsendieven aangehouden

Een 16 en een 22-jarige man, beiden uit Amsterdam, werden door de politie aangehouden op verdenking van fietsdiefstal. De agenten hadden de mannen eerder gezien bij een conflict op straat. Zij verklaarden toen geen geld voor de trein naar Amsterdam te hebben en waren niet in het bezit van een fiets. Nu zagen de agenten beide mannen op een damesfiets rijden en hielden hen aan. Zij bekenden daarna de fiets bij het station in Wormerveer te hebben gestolen. De verdachten werden ingesloten.

10:28 26-JUN-03
loc.: VOLENDAM, HAVEN (WATER)

Aanvaring


Door een aanvaring tussen twee boten in de Haven van Volendam, is het zeiljacht van een 35-jarige man uit Hoorn total loss geraakt. Een klipper maakte een rare manoeuvre en raakte het aan een steiger afgemeerde jacht. De gedupeerde, die op dat moment aan boord was, kon samen met zijn vriendin nog net op tijd op de steiger springen.



Verkeershandhaving



J. van der Molen


Telefoon (075) 687 40 80


Fax (075) 687 33 59


Nr. vht-260603


22:15 25-JUNI-03
ZAANDAM, H GERHARDSTRAAT

Drankrijder moet rijbewijs inleveren

Tijdens een alcoholcontrole op de H. Gerhardstraat in Zaandam werd woensdagavond het rijbewijs van een 49-jarige automobilist uit Zaandam ingevorderd. De man had ruim drie keer zoveel drank op (715 ug/l) als is toegestaan. Enkele jaren geleden had de man zijn rijbewijs ook al moeten afgeven wegens het rijden onder invloed. De alcoholcontrole werd gehouden door het verkeershandhavingsteam en duurde van halfacht tot kwart over tien. De Zaandammer was de enige bestuurder die teveel had gedronken.

13:00-16:00 25-JUNI-03
KROMMENIE, PADLAAN

Dertien mensen zonder gordel

Drie medewerkers van het verkeershandhavingsteam hielden woensdagmiddag een autogordelcontrole. Dertien inzittenden droegen geen gordel en ontvingen een boete van E 40,00. Drie automobilisten kregen een boete omdat zij een inrijverbod negeerden. Een bromfietser die zonder helm reed werd, na een korte achtervolging, ook aan de kant gezet en bekeurd.


JUNI 2003
PURMEREND, GORSLAAN/WATERLANDLAAN
Veel hardrijders vastgelegd door camera's op Gorslaan
Sinds enkele maanden staan op de Gorslaan in Purmerend gecombineerde (rood-licht en snelheid) camera's opgesteld. De vaste camera's moeten een verbetering leveren aan de verkeersveiligheid op het hele traject. Ieder jaar raken op de Gorslaan meerdere verkeersdeelnemers (ernstig) gewond. In de eerste drie maanden van dit jaar werden 25 ongevallen op de Gorslaan bij de politie gemeld. In zeven gevallen was er sprake van een letselongeval.

Gedurende de eerste twee weken van juni registreerden de camera's op de Gorslaan/Waterlandlaan en de kruising Gorslaan/ Linnaeuslaan dagelijks honderden hardrijders. Het aantal bestuurders dat door rood reed, bleef 'beperkt' tot gemiddeld vijftien per dag. Op de kruising Gorslaan/ Linnaeuslaan reden in de eerste twee weken van juni, verspreid over vier dagen, ruim 600 bestuurders te hard. Het gemiddelde overtredingspercentage over beide dagen kwam hiermee op 2,5 procent. Het aantal roodlichtnegaties lag rond de tien per dag. Op de kruising werden snelheden van meer dan 100 km per uur gemeten. De hoogste snelheid bedroeg 120 km per uur.

Op de Gorslaan/ Waterlandlaan, de grootste en drukste kruising op de Gorslaan, werd het meest door rood gereden, gemiddeld zo'n twintig keer per dag. Daarentegen lag het totaal aantal overtredingen met 1,5% op deze kruising lager. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 98 km per uur.

---



---- --