Gemeente Amsterdam

Overeenkomst verleggen kabels en leidingen
Gemeente Amsterdam en Nuon vereenvoudigen procedure 26 juni 2003 - Lisa Neves Gonçalves

Vandaag (26 juni) hebben wethouder Mark van der Horst (Verkeer, Vervoer en Infrastructuur), de heer Erich, lid Raad van Bestuur van Nuon, en de heer Corton, directeur Continuon Netbeheer, een overeenkomst getekend over het gedwongen verleggen van kabels en leidingen bij gemeentelijke werkzaamheden. In principe verleggen de kabelbedrijven hun ondergrondse infrastructuur voor niets, in ruil voor gratis gebruik van de Amsterdamse bodem. Maar er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld als kabels die nog maar net liggen verplaatst moeten worden. De nieuwe overeenkomst bevat eenduidige afspraken over dergelijke excessieve kosten.

Sinds 1992 geldt in Amsterdam voor alle kabelbedrijven, behalve de telecombedrijven, het zogenaamde Besluit 92. Hierin staat onder meer dat kabel- en leidingbeheerders gratis gebruik kunnen maken van de Amsterdamse bodem, mits zij hun leidingen verplaatsen als dat nodig is. In het geval van excessieve kosten kunnen kabelbedrijven het college van B&W verzoeken (een gedeelte van) deze kosten te betalen. Sinds het van oorsprong gemeentelijke energiebedrijf is verzelfstandigd en gefuseerd is met Nuon, ontstond regelmatig discussie over de invulling van deze term. De nieuwe overeenkomst zorgt voor eenduidigheid en daardoor ook voor efficiëntere planningen en financiële afhandeling van wegwerkzaamheden. Er wordt uitgegaan van een afschrijvingstijd van zestien jaar en tot die tijd worden de kosten met een verdeelsleutel verrekend. Daarnaast vergoedt Amsterdam het verplaatsen van bovengrondse voorzieningen zoals bijvoorbeeld verdeelstations en trafohuisjes en de zwaardere gas- en elektriciteitsleidingen (meer dan 10 kilovolt).

Voor de overige kabelbeheerders is deze regeling niet van toepassing. De telecombedrijven vallen onder de telecomwet, waarin het verleggen van kabels voor hen al landelijk is geregeld. Het waterleidingbedrijf en het rioleringsbedrijf zijn gemeentelijke bedrijven waarvoor het niet nodig is om een extra regeling naast Besluit '92 te treffen.

Kilometers
In Amsterdam liggen duizenden kilometers elektra, gas, waterleiding en riolering en daarnaast tienduizenden kilometers telefoon, kabeltelevisie en tegenwoordig ook glasvezel. De circa 25 bedrijven die deze ondergrondse infrastructuur beheren zijn onderhevig aan landelijke regels en aan de verdere Amsterdamse uitwerking daarvan. Stadsdelen zijn gebiedsbeheerder en geven de vergunningen af waarin de voorwaarden staan over onder meer beheer en onderhoud, het tracé, de wijze van uitvoering van werkzaamheden en veiligheid. De centrale stad (dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer) zorgt voor stedelijk beleid en coördinatie: het vertalen van landelijke en Amsterdamse regels naar de praktijk van kabels aanleggen en beheren. De regels en afspraken staan in het Amsterdamse Handboek Ondergrondse Infrastructuur. De coördinatie van alle werkzaamheden gebeurt binnen het Amsterdamse Coördinatiestelsel. Daarin zijn alle partijen die betrokken zijn bij werk in de openbare ruimte vertegenwoordigd en probeert men de overlast door werkzaamheden zoveel mogelijk te beperken.

© Gemeente Amsterdam