KNB

oud-winnaar zilveren troffel wereldkampioen metselen

P E R S B E R I C H T

De Steeg, 26 juni 2003

OUD-WINNAAR ZILVEREN TROFFEL WORDT WERELDKAMPIOEN METSELEN

Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB) feliciteert metselaar Arnold Ros uit Sprundel met het behalen van een gouden medaille tijdens de WorldSkills 2003 in het Zwitserse Sankt Gallen. Samen met de Koreaan SuingWon An toonde Ros zich te sterk voor de in totaal 17 deelnemers aan het onderdeel Metselen. Arnold Ros heeft bewezen vakmanschap én wedstrijdervaring. Zo won hij in 2000 de Zilveren Troffel tijdens de door de Nederlandse baksteenindustrie georganiseerde Nationale Wedstrijd in het Metselen met Baksteen. In 2000 werd hij Nederlands kampioen.

Ros wordt op zaterdag 28 juni a.s. 's middags om 14.30 uur in het Gelredome in Arnhem gehuldigd door onder meer staatssecretaris van Onderwijs Astrid Nijs en Loek Hermans, officieel gedelegeerde namens Nederland bij Worldskills. In 2005 is Finland gastland voor de Worldskills. Loek Hermans verklaarde eerder zich sterk te willen maken voor Nederland als gastland voor de Worldskills 2009. Totaal kwamen tijdens de Worldskills 2003 bijna 700 deelnemers uit 36 landen in 40 beroepen tegen elkaar uit.

Nationale Metselwedstrijden
Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB) in De Steeg organiseert sinds 1952 de Nationale Wedstrijden in het Metselen met Baksteen. De wedstrijden omvatten drie regionale voorronden en een centrale finale. In 2003 was Oss het decor van de finale, terwijl dit in 2000 Gennep was.
Sinds dit jaar worden de metselwedstrijden gecombineerd met die in het voegen. Met de organisatie van deze wedstrijden in metsel- en voegtechniek wil de Nederlandse baksteenindustrie de kwaliteit van de metsel- en voegopleiding bevorderen en het vakmanschap stimuleren.

KNB
Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten is de branchevereniging voor de gehele Nederlandse baksteenindustrie. Het behartigt de collectieve belangen van de leden op het gebied van normeringen alsmede milieu- en grondstoffenzaken, verzorgt kennisoverdracht en is actief op het terrein van sociale, economische en technische zaken.
Dit laatste richt zich vooral op de toepassing en verwerking van baksteen. KNB werkt intensief samen met derden, ook in internationaal verband. De organisatie is gevestigd in De Steeg. De gezamenlijke omzet van de baksteenindustrie bedraagt in 2002 circa 245 miljoen euro. Er werken ongeveer 1360 personen in de baksteenindustrie.

Noot voor de redactie/