Ingezonden persbericht


26 juni 2003

Hong Kong:
Waarde totale export goederen stijgt 13,6% in Mei
Invloed SARS nog niet merkbaar

De waarde van Hong Kong's totale export - bestaande uit doorvoer en lokale productie - is in mei 2003 ten opzichte van dezelfde maand in 2002 gestegen met 13,6 % tot een waarde van US$ 18,3 miljard. In april was de totale export ten opzichte van een jaar eerder al gestegen met 9%.

De waarde van de doorvoer steeg in mei met 15,6% tot US$1,68 miljard, maar de waarde van lokaal vervaardigde producten daalde met 7,8% tot US$1,27 miljard.

In dezelfde periode steeg de waarde van geomporteerde producten ten opzichte van mei 2002 met 9,4% tot een waarde van US$ 18,69 miljard, na een stijging van 8,4% in april.

Het handelstekort van de Hong Kong Special Administrative Region bedroef in mei US$ 359 miljoen, gelijk aan 1,9% van de waarde van de import.

In de eerste vijf maanden van 2003 steeg de waarde van Hong Kong's totale export van goederen met maart liefst 14,9% ten opzichte van dezelfde periode in 2002. In dezelfde periode steeg de waarde van de geomporteerde goederen navenant, met 13,8%.

Het handelstekort bedroeg in de eerste vijf maanden US$ 3,78 miljard, gelijk aan 4,3% van de waarde van de geomporteerde goederen.

Hong Kong's export naar Oost Aziatische landen groeide in May 2003 met meer dan 10%. Met name de export naar de Volksrepubliek China, Japan, Zuid Korea, Maleisie en Singapore trok fors aan.

Volgens George Ammerlaan, directeur Benelux van de Hong Kong Trade Development Council is er van een negatieve invloed van SARS op de export van Hong Kong nog weinig te merken. Het is volgens hem echter te vroeg om te concluderen dat de longziekte weinig effect heeft gehad. "De goederen die in mei werden gekxporteerd waren voor het overgrote deel al voor de uitbraak van SARS besteld. Omdat de productie en de logistiek weinig onder de ziekte hebben geleden, kon de export gewoon doorgaan." "In maart, april en mei echter zijn vel inkopers tijdelijk weggebleven. Een aantal beurzen werd verplaatst naar de zomer en de beurzen die wel doorgingen trokken slechts een gering aantal bezoekers. Er zijn als gevolg hiervan ongetwijfeld een aantal bestellingen niet geplaatst. Wij verwachten dat deze bestellingen binnenkort alsnog worden geplaatst. De bezettingsgraad van de vliegtuigen naar Hong Kong schiet inmiddels weer omhoog. En al zou het dus kunnen dat in de komende maanden Hong Kong's export van goederen tijdelijk wat stagneert, ik verwacht niet dat dit lang zal duren."

Zie ook : http://www.tdctrade.com/hktp/hktp.htm

Bron: Census & Statistics Department, Hong Kong SAR Government

Voor nadere informatie:
George M. Ammerlaan

Director Benelux Office
Hong Kong Trade Development Council

Prinsengracht 771
NL-1017 JZ Amsterdam

Tel: +31 20 - 6277101 (in Belgium 0800 - 18888)
Fax: +31 20 - 6228529

Discover a world of trade opportunities at www.tdctrade.com