Persberichten - 26/06/2003

Dexia & Lernout & Hauspie

Naar aanleiding van diverse artikelen die recent in de pers zijn verschenen, herinnert Dexia Bank België eraan dat de kredieten, die tussen 1998 en 2000 toegestaan werden ten behoeve van Lernout & Hauspie Speech Products, ten behoeve van bedrijven die met LHSP hebben samengewerkt of ten behoeve van met het bedrijf verbonden fysieke personen, volstrekt legaal waren en op gepaste wijze werden ingedekt.

Op het moment van de toekenning van deze kredieten was LHSP in volle ontwikkeling en had het, zowel nationaal als internationaal, een vooraanstaande reputatie. Het bedrijf was geauditeerd en was onderworpen aan de beursreglementering. De kredieten die door Artesia Banking Corporation, zoals door andere financiële instellingen, toegekend werden, hadden tot doel de groei van LHSP, net als die van bedrijven die gebruik maakten van de spraaktechnologie, mogelijk te maken. Artesia BC was op dat moment op geen enkele manier op de hoogte van betwistbare boekhoudkundige- en financiële praktijken.

In het kader van het faillissement van LHSP heeft Artesia BC alle nodige juridische acties ondernomen met het doel de bedragen te recupereren die haar verschuldigd zijn. Nog vóór de fusie tussen Artesia BC en Dexia Bank België werden adequate waardeverminderingen geboekt, teneinde het kredietrisico in te dekken.

Artesia BC, en daarna Dexia Bank België heeft steeds haar volledige medewerking verleend aan het gerechtelijk onderzoek en zal dit in de toekomst blijven doen tot volledige opheldering in dit dossier.

Dexia Bank België is van oordeel correct gehandeld te hebben en heeft het volste vertrouwen dat zij de afwezigheid van enige verantwoordelijkheid in dit dossier zal kunnen bewijzen.

Bron: Dexia
Provider: Euronext Brussels