Persberichten - 26/06/2003

Tessenderlo Chemie

Bestendige Deputatie scherpt lozingsvergunning Tessenderlo Chemie aan en geeft gelijktijdig een milieuvergunning tot 2011 voor de modernisering van het bedrijf

Vandaag besliste de bestendige deputatie, op voorstel van gedeputeerde Frank Smeets (CD&V), om in de bestaande milieuvergunning van Tessenderlo Chemie de lozingsnormen aan te scherpen en gelijktijdig een milieuvriendelijkere ombouw van de chloorproductie toe te staan.

In februari 2003 diende Tessenderlo Chemie een aanvraag in om haar productie uit te breiden van 250.000 ton naar 400.000 ton chloorproducten. Hiervoor wil het bedrijf een milieuvriendelijker productieprocédé toepassen (membraantechnologie).

In dezelfde periode ontvingen we een vraag van Natuurpunt en de Bond Beter Leefmilieu om de voorwaarden van de lozingsvergunning aan te passen. De verenigingen waren vooral bezorgd om de kwaliteit van de waterlopen waarin geloosd werd.

Beide dossiers zijn vandaag door de Bestendige Deputatie besproken.

Bij het openbaar onderzoek bleek dat de gemeentebesturen van Ham en Tessenderlo bezorgd waren over de gang van zaken en pleitten in hun advies alvast voor het behoud van de tewerkstelling in de bedrijven, maar vragen om de verontreiniging van de waterlopen terug te dringen.

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden 22 bezwaren ingediend: 15 identieke bezwaren, 2 individuele bezwaren, 4 van milieugroeperingen en een opmerking van Elia (elektriciteitsnetbeheerder). Inhoudelijk werd vooral de ligging van het bedrijf in de woonzone aangeklaagd en werden bezwaren geuit tegen de voorziene investeringen zonder extra tewerkstelling en zonder algemeen reconversieplan.

De Provinciale milieuvergunningscommissie heeft zich in verschillende vergaderingen gebogen over de aanvragen. Nadat de onderlinge adviezen op mekaar werden afgestemd en nadat de eisen van de verschillende overheden werden overlegd met het bedrijf is men kunnen komen tot een unaniem advies dat voorgelegd is aan de bestendige deputatie. Ook het bedrijf heeft zich uiteindelijk kunnen vinden in de normen en voorwaarden die opgelegd zijn. Alle partners hebben zich in de discussie constructief en correct opgesteld, hetgeen een evenwichtige en goed overwogen besluit heeft opgeleverd.

Bijgevolg heeft de bestendige deputatie een vergunning afgeleverd tot 30.04.2011 onder volgende voorwaarden: Er komen nieuwe aangescherpte lozingsvoorwaarden voor de vestiging in Ham (lozing Winterbeek) en voor de vestiging in Tessenderlo (lozing Laak). Deze normen zijn strenger en kunnen nu ook beter gecontroleerd worden door de milieu-inspectie. Alle diensten zijn het eens over deze normen.
Er gelden continue, maandelijkse en jaarlijkse metingen voor geloosde stoffen
Jaarlijks moet er een gedetailleerd milieurapport komen en om de 5 jaar een BBT-studie naar de reductie van chloriden, sulfaten en geleidbaarheid van het afvalwater. Tegen eind 2004 komt er een globale impactstudie op de ontvangende waterlopen, waarbij, rekening houden met afvoerdebieten, milieukwaliteitsnormen en BBT, wordt aangegeven welke lozingssituatie er gerealiseerd moet worden tegen het einde van de milieuvergunning. Het bedrijf mag de nieuwe productiecellen voor chloorproducten met membraantechnologie installeren, maar moet een kwik cellenzaal uit gebruik nemen. Hierdoor kan de productie stijgen van 250.000 naar 400.000 ton met een veel schonere technologie. Hierbij moeten bijkomende beveiligingsmechanismen ingebouwd worden. Tegen eind 2004 moet TC een plan opstellen op welke manier ze de kwiktechnologie tegen 2010 zal vervangen door membraantechnologie, rekening houdend met de Europese context. De opvolgingscommissie TC moet garant staan voor een correcte en duidelijke informatie aan de bevolking.

Gedeputeerde Frank Smeets is ervan overtuigd dat met dit evenwichtige en goed onderbouwde besluit de belangen van omwonenden, het leefmilieu en de tewerkstelling in de streek met mekaar verzoend zijn.

Bron: Tessenderlo
Provider: Euronext Brussels