De Unie


Laatste nieuws
Vakbond De Unie wijst CAO eindbod Fortis af

Culemborg, 26 juni 2003 - De Unie heeft het eindbod van Fortis Bank Nederland voor een CAO van een half jaar al tijdens de onderhandelingen afgewezen. Daarop heeft Fortis Bank Nederland de onderhandelingen beëindigd, omdat zij geen basis ziet voor nader overleg. Fortis bood slechts een loonsverhoging van 0,5% en een eenmalige uitkering van 1% van 6 maandsalarissen.

Naast de bescheiden loonsverhoging wil Fortis Bank Nederland een studie naar de mogelijkheden om de pensioenkosten voor Fortis Bank op termijn te verkleinen. Werknemers bij Fortis Bank genieten nu nog van een premievrij pensioen. Daarnaast zijn alle CAO-voorstellen van de vakbonden van tafel geveegd door de bank. Dit bod is te slecht om voor te leggen aan de leden, zegt Uniebestuurder Gerwin van der Lei. Een achteruitgang in de arbeidsvoorwaarden is voor De Unie onbespreekbaar.

Volgens Van der Lei wil De Unie wel meedenken over de pensioenkwestie. Maar niet onder deze ridicule voorwaarden. De Unie heeft gekozen voor zeer beperkte en realistische voorstellen. Centraal zijn vorig najaar afspraken tussen werkgevers en vakorganisaties gemaakt over loonmatiging. De voorstellen van Fortis Bank zijn vergelijkbaar met de voorstellen van andere banken en verzekeraars. Binnen de sector verloopt het CAO-overleg daarom uiterst moeizaam.

Ook de anderen vakbonden hebben het eindbod van Fortis Bank Nederland onmiddellijk afgewezen. Bij Fortis Bank Nederland werken ongeveer 9.500 mensen. De oude CAO loopt af op 1 juli 2003. De Unie zal nu met haar leden overleggen over eventuele vervolgstappen om Fortis Bank te overtuigen van het belang van een goede CAO.


* Intropagina Fortis Bank Nederland

donderdag, 26 juni 2003