College Bescherming Persoonsgegevens


26 juni 2003

DBC-systematiek mogelijk in strijd met medisch beroepsgeheim

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) waarschuwt voor het gevaar van schending van het medisch beroepsgeheim door invoering van de Diagnose Behandeling Combinatie bij de uitvoering van zorgverzekeringen. Het CBP heeft zowel de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hierover uitvoerig ingelicht alsook recentelijk de artsenorganisatie Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) op de hoogte gesteld van zijn standpunt.

Zowel de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) als de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) stellen strikte beperkingen aan de gegevensuitwisseling tussen hulpverleners, ziekenhuizen en zorgverzekeraars. De voorgestane DBC-systematiek leidt tot een uitbreiding van de gegevensstroom van patiëntgegevens. Het CBP acht deze uitbreiding verder gaan dan noodzakelijk is voor de afhandeling van declaraties, en daarmee bovenmatig en mogelijk in strijd met het medisch beroepsgeheim.

De DBC-systematiek is in ontwikkeling in verband met de bekostiging van medisch specialistische zorg. Het betreft een combinatie van codes die gegevens bevat omtrent onder andere de zorgvraag, de diagnose en de behandeling van een patiënt op individueel niveau. Het ligt vooralsnog in de bedoeling dat de zorgverzekeraars de DBC's van bij hen verzekerde patiënten zullen ontvangen in verband met de declaratie van verleende zorg alsook voor enkele andere doeleinden.

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) - onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) - houdt toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.