College Bescherming Persoonsgegevens


26 juni 2003

CBP bezorgd over toezicht op uitvoering van de Wet werk en bijstand

Het huidige wetsvoorstel werk en bijstand (Wwb) schiet tekort als regeling voor reikwijdte en vorm van het structurele toezicht op de gegevensverwerking door de gemeenten. Het zal ook de reeds gebleken lacunes in de beveiliging van de uitwisseling van gegevens in Suwinet vergroten. Het CBP heeft zich daarom met een advies gewend tot de Vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer. Ook de Raad van State heeft in zijn advies uitdrukkelijk aandacht gevraagd voor de bescherming van de uitwisseling van gegevens.

Het CBP komt tot de conclusie dat het noodzakelijk is op rijksniveau toezicht te houden op de gegevensverwerking door gemeenten. De reikwijdte van het toezicht dat onder gezag van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wordt uitgeoefend, zal door deregulering echter aanzienlijk worden ingeperkt.

Structureel rijkstoezicht op gegevensverwerkingen door gemeenten is noodzakelijk om verschillen in de uitvoering van de WWB tussen gemeenten te signaleren, bij te sturen of te voorkomen. Alleen indien de Inspectie Werk en Inkomen hiertoe in staat wordt gesteld, is het voor het CBP mogelijk zijn toezichthoudende taak hierop af te stemmen.

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) - onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) - houdt toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.