Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/091

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

26 juni 2003

Nr. 03/091

Ruim 65 miljoen euro aan fraude in de sociale zekerheid opgespoord

Door de verschillende instanties die zich bezighouden met sociale zekerheid is in 2002 voor ruim 65 miljoen euro aan fraude opgespoord. Naast het opleggen van een administratieve boete zijn in totaal ongeveer vierduizend processen-verbaal opgesteld, waarvan er ongeveer 750 betrekking hebben op illegale tewerkstelling. Ongeveer de helft van deze vierduizend gevallen van socialezekerheidsfraude zijn aan de rechter voorgelegd, terwijl in de andere helft het Openbaar Ministerie een schikking heeft aangeboden, meestal in de vorm van een werkstraf.

Dit blijkt uit het rapport "Opsporing en vervolging SZW 2002", dat staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tegelijk met het jaarverslag van het Westland Interventie Team naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De rapportage is een eerste verslag van het verloop van gemaakte afspraken tussen het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), de Arbeidsinspectie (AI), de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en het Openbaar Ministerie (OM) over aan te leveren processen-verbaal en de kwaliteit en afhandeling van opsporingszaken.

Het UWV heeft geconstateerd dat de werkgeversfraude in 2002 in totaal ruim 43 miljoen euro bedroeg en de werknemersfraude bijna 18 miljoen. Bij werkgevers gaat het om fraude waardoor premies ten onrechte niet kunnen worden vastgesteld of geïnd; bij werknemers om ten onrechte ontvangen uitkeringen. UWV heeft hiervoor ruim 750 processen-verbaal aan het OM gestuurd.

De SVB heeft in 2002 ruim 250 processen-verbaal opgesteld. Het gemiddelde fraudebedrag was ruim 20.000 euro. Het totale aangiftebedrag bedroeg in dit jaar ruim 5,5 miljoen euro.

De SIOD is sinds de oprichting in januari 2002 met 23 grootschalige opsporingsonderzoeken gestart. Dat heeft vorig jaar geleid tot drie processen-verbaal. De overige zaken lopen nog.

De AI heeft in 2002 800 processen-verbaal ingediend bij het OM. In de meeste gevallen is de zaak geschikt met een geldboete. De hoogte van de geldsom varieert van 220 tot 40.700 euro. In ongeveer de helft van de gevallen ligt de geldsom onder de 2.000 euro. Het totale bedrag dat het OM aan boetes heeft opgelegd als gevolg van door de Arbeidsinspectie ingediende zaken, bedraagt ruim 1,2 miljoen euro.

Uit het jaarverslag van het Westland Interventie Team (WIT) blijkt dat het UWV in 2002 in het Westland voor een bedrag van 4,7 miljoen euro is benadeeld (niet-betaalde sociale premies en onterecht verkregen uitkeringen). De Belastingdienst heeft bijna 25 miljoen euro aan aanpassingen en boetes opgelegd. De AI heeft bij 17 procent van de controles illegale tewerkstelling geconstateerd. Het betrof in totaal 373 illegaal tewerkgestelde vreemdelingen. Het WIT is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties dat is opgericht om belasting-, premie- en uitkeringsfraude aan te pakken en illegale tewerkstelling in het Westland terug te dringen. Het WIT heeft in 2002 vooral gelet op het ontbreken van gegevens van werknemers in de administratie van de werkgever en het werken met valse documenten.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Aanbiedingsbrief van staatssecretaris Rutte bij de rawpporten: Jaarverslag WIT en Opsporing en Vervolging SZW 2002 PDF publicatie Bijlage 1: Rapportage Opsporing en vervolging SZW 2002 PDF publicatie Bijlage 2: W.I.T. Westland Interventie Team: Jaarverslag 2002
2003