Gemeente Borsele



Gemeente Borsele start het maken van een nieuw Bestemmingsplan Landelijk gebied

Heinkenszand, 26 juni 2003

Wat wil de gemeente Borsele met een nieuw bestemmingsplan voor dit gebied bereiken? Het belangrijkste zal zijn het vinden van een evenwicht tussen de verschillende functies in het buitengebied (landbouw, water, recreatie). Dit alles in samenspraak met de belanghebbenden in en om het landelijke gebied van de gemeente.

Het project "Bestemmingsplan Landelijk Gebied" zal op 10 juli 2003 gepresenteerd worden aan de leden van de gemeenteraad tijdens een informele raadsvergadering. Daaropvolgend zal er een dialoog opgesteld worden met de betrokken organen, instanties en bevolkingsgroeperingen om op deze manier samen tot een goed eindproduct te komen. Dit eindproduct, het nieuwe Bestemmingsplan Landelijk Gebied, zal volgens de meest recente planning afgerond worden in de herfst van 2005.

Op 5 februari 1998 heeft de gemeenteraad van de gemeente Borsele een bestemmingsplan voor het landelijk gebied vastgesteld. Dat gaat nu vervangen worden. In de ruimtelijke ordening neemt het bestemmingsplan een belangrijke plaats in. Het is een beleidsstuk waarin de gemeenteraad zijn visie op de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling neerlegt en oplegt. In een bestemmingsplan kan afgelezen worden wat het gemeentebestuur met de ruimtelijke ordening in een bepaald gebied wil, maar ook wordt duidelijk gemaakt voor welke doeleinden de grond gebruikt mag worden en waarvoor de grond juist niet.

Redenen om het nog relatief recente Bestemmingsplan Landelijk Gebied te herzien heeft te maken met het grote aantal nieuwgevormde beleidsinzichten die een in het nieuwe plan meegenomen moeten worden. Hierbij gaat het om beleidsinzichten op het gebied van recreatie, groen, nevenfuncties bij agrarische bedrijven, windenergie en beeldkwaliteit, maar ook op gebied van de Vogel- en Habitatrichtlijn, archeologie en de Flora- en Faunawetgeving. Misschien komen er tijdens de overleggen met geĂŻnteresseerden en belanghebbenden nog wel nieuwe aandachtspunten naar voren.

Gedeputeerde Staten van de Provincie Zeeland, waar een bestemmingsplan ter goedkeuring heen gestuurd wordt, konden zich op 5 februari 1998 op een aantal onderdelen niet verenigen met het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan. GS gingen voornamelijk in tegen de manier waarop de bouwblokken op kavels waren neergezet, de intensieve tuinbouw, de regenkappen, de glastuinbouw en de overgangszones rond een aantal van de kernen van Borsele.
Persbericht