Gemeente Amsterdam

Amsterdam en Delft steunen Turks brandweerproject 26 juni 2003 - Johanneke Helmers

Amsterdam en Delft steunen het brandweer-rampenbestrijdingsproject in de Turkse provinciehoofdsteden Izmit en Adapazari, waar de Europese Unie een bedrag van in totaal circa EUR 6,6 miljoen aan bijdraagt.

Dit geld is door de Europese Unie beschikbaar gesteld na de aardbevingsramp in augustus 1999, die de provincies waarin beide steden liggen, zwaar heeft getroffen. Het officiële dodental kwam op ruim 16.000. Sinds de ramp heeft de Turkse overheid de hulpverleningsorganisaties geprofessionaliseerd. Dit voorstel sluit nauw op die ontwikkeling aan.

Twee projecten

Het betreft twee overeenkomstige projecten in de provinciehoofdsteden Izmit en Adapazari, waarmee respectievelijk Amsterdam en Delft samenwerken. Turkije, de organisatie Caritas en de gemeenten Izmit en Adapazari dragen samen ca EUR 2,3 miljoen bij.

Van 1 tot en met 3 juli 2003 zijn enkele bestuurders, ambtenaren en de brandweercommandanten uit Adapazari en Izmit in Delft om afspraken te maken met Delft en Amsterdam over de inhoud en de organisatie. De Europese Unie stelt voor het project EUR 6,6 miljoen beschikbaar. Onlangs is groen licht gegeven voor dit project, dat 31 december 2004 afgerond moet zijn.

Nauwe samenwerking

De gemeente Amsterdam werkt sinds de ramp van 1999 op een aantal terreinen nauw samen met Izmit. De belangrijkste projecten op dit moment zijn de voorbereiding van een sociale werkplaats voor gehandicapten, waarvan de bouw binnenkort start en waaraan het ministerie van Buitenlandse Zaken (Matra), Kerken in Actie, Cordaid, het Woningbedrijf Amsterdam en Utrecht bijdragen, en een aantal kleinere initiatieven van de brandweer en bouwtoezicht. Na de ramp in 1999 zijn onder meer prefabwoningen gebouwd en projecten gerealiseerd in het kader van de verwerking.

© Gemeente Amsterdam