Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam




Deelraad De Baarsjes wil proef met cameratoezicht

Amsterdam, 26-6-2003.

Tijdens de Raadsvergadering van 25 juni 2003, heeft de deelraad van De Baarsjes een VVD-motie aangenomen die een proef met cameratoezicht bij afvalcontainers mogelijk moet maken. De raadscommissies gaan onderzoeken hoe het cameratoezicht gefinancierd kan worden en welke locaties geschikt zijn. De cameras zijn hoofdzakelijk bedoeld om overtreders te betrappen. GroenLinks en D66 zijn tegen de motie.

Met bewakingscameras heeft de milieupolitie een extra instrument in handen. Overtreders kunnen rekenen op een boete van minimaal 46 euro. Naast Baarsjesbewoners die de regels overtreden is er ook sprake van afvaltoerisme. Hierbij gaat het zowel om particulieren als om bedrijven die hun busje met afval in De Baarsjes komen legen. Begin dit jaar is het aantal milieuagenten uitgebreid van vijf naar acht. Hierdoor kunnen ze ook buiten kantoortijden en in het weekeinde actief zijn. De milieupolitie kan echter alleen actie ondernemen indien de dader op heterdaad wordt betrapt of op te sporen is. Daarbij worden de agenten soms geholpen door oplettende bewoners. Onlangs zijn in De Baarsjes de eerste bekeuringen uitgedeeld aan afvaltoeristen. Bewakingscameras kunnen de pakkans verder vergroten.

Extra inspanning

De milieupolitie maakt dankbaar gebruik van meldingen vooral als afval op de verkeerde plaats of op een verkeerd tijdstip wordt aangeboden. Zo wordt grofvuil vaak bij de afvalcontainers gezet, in plaats van op het juiste tijdstip voor de deur. Ook worden er nog wel eens huisvuilzakken naast de container geplaatst, terwijl deze niet vol is. De praktijk leert dat als er eenmaal één zak staat, er snel meer bij komen. Zelden neemt men de moeite te controleren of de bak echt vol is, of om de volle bak bij de stadsdeelwerf te melden. Sinds kort wordt in De Baarsjes het grofvuil twee maal per week opgehaald. Na de zomervakantie wordt ook de capaciteit van de ondergrondse vuilcontainers vergroot.

---