Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

./. Hierbij bied ik u het Jaarverslag 2002 van het Westland Interventieteam (WIT) en de rapportage "Opsporing en vervolging SZW 2002"aan.

Jaarverslag WIT
Het WIT is een in 1999 opgericht samenwerkingsverband van de Arbeidsinspectie, UWV, de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie, de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten Den Haag (sinds eind 2002) en de Vreemdelingenpolitie. Het WIT verricht controles in het Westland met als doel het voorkomen en terugdringen van belasting-, premie- en uitkeringsfraude en illegale tewerkstelling. Daarnaast is veel tijd geïnvesteerd in voorlichting aan werkgevers, in samenwerking met verschillende diensten zowel binnen als buiten het WIT.

Het WIT heeft in 2002 376 controles uitgevoerd, waarbij 640 ondernemingen zijn gecontroleerd en 1501 personen. UWV heeft als gevolg van zowel werkgevers- als werknemersfraude een benadelingsbedrag vastgesteld van circa 4,7 miljoen. De Belastingdienst en FIOD hebben aan boetes en correcties een bedrag van ruim 24 miljoen opgelegd. De AI heeft bij 17% van de controles illegale tewerkstelling geconstateerd en hiervoor 82 processen-verbaal opgemaakt. Het betrof in totaal 373 illegaal tewerkgestelde vreemdelingen.

Het WIT heeft in 2002 zijn inspanningen ten aanzien van het vaststellen van de identiteit van op de werkplek aangetroffen werknemers geïntensiveerd. Hierbij heeft het WIT gebruik gemaakt van bestaande bevoegdheden en heeft intensiever documentenonderzoek verricht. Daarnaast is door het WIT repressief opgetreden door proces-verbaal op te maken tegen werkgevers die hun werknemers niet deugdelijk registreren. Deze intensieve controles hebben tot gevolg gehad dat er in