Provincie Friesland


---


PERSBERICHT

Nummer: 139
Datum: 26-06-03

start landinrichtingscommissie Beekdal-Linde

Vanmiddag heeft gedeputeerde Anita Andriesen de officiële installatie van de landinrichtingscommissie Beekdal-Linde verricht in Noordwolde. De afgelopen jaren is er een gebiedscommissie aan het werk geweest in de streek. Die heeft een gebiedsvisie ontwikkeld en gaat nu als landinrichtingscommissie verder met het uitvoeren van de visie. De commissie gaat plannen uitvoeren onder meer op het gebied van verbetering van de landbouwstructuur, natuur, integraal waterbeheer en recreatie. De aantrekkelijkheid van het gebied zal voor bewoners en voor bezoekers worden vergroot.

Door de grote bezuinigingen van de rijksoverheid eind vorig jaar is de installatie van de landinrichtingscommissie en het ten uitvoer brengen van de gebiedsvisie geen vanzelfsprekendheid geweest. Het vrijmaken en inrichten van gronden voor natuur, landbouw, water en recreatie staat onder druk. Door de bezuinigingen is er dit jaar geen financiele ruimte voor nieuwe landinrichtingmodules. Toch heeft de provincie, samen met de betrokken partijen, ervoor gekozen de commissie te installeren. De streek wil graag dat het proces dat is ingezet, doorgaat. Het nieuwe regeerakkoord lijkt meer ruimte te geven voor de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De komende vier jaar zal hiervoor E 700 mln vrijkomen. De provincie maakt zich sterk voor voldoende rijksmiddelen voor het Noorden voor landinrichting en EHS. Voor de provincie Fryslan zelf is het ROM-gebied de komende jaren een prioriteitsgebied.

In de landinrichtingscommissie zijn benoemd: Henk Roeles en Winand de Wit (beiden NLTO), Geert Lantinga en Roel de Jong (beiden Natuur en Milieu), Douwe Duursma (voor het waterschap Sevenwolden), Onafhankelijk voorzitter is Wim Plekkenpol uit Wolvega. De leden zijn benoemd voor vijf jaar. Er is nog een vacature voor de vereniging kleine dorpen Weststellingwerf. De provincie gaat ervan uit dat er alsnog een vrouw in de landinrichtingscommissie benoemd kan worden.

De landinrichtingscommissie zal beginnen met het opstellen van een raamplan en een eerste uitvoeringsmodule. Er is voor gekozen om de landinrichting op vrijwillige basis te laten plaatsvinden. Het provinciebestuur vraagt de landinrichtingscommissie te onderzoeken of de snelheid van de uitvoering kan worden bevorderd door twee of drie deelgebieden, met aparte deelgebiedscommissies, in te stellen.


---- --