IP/03/906
Brussel, 26 juni 2003
Betere informatie over vleesproducten vanaf juli 2003
Vanaf 1 juli zullen de consumenten beter worden geïnformeerd over wat
zij eten dankzij nieuwe en striktere EU-voorschriften voor de
etikettering van vleesproducten. Op 1 januari 2003 is een richtlijn
tot wijziging van de huidige EU-regelgeving(1)
van kracht geworden, waarin voor de etikettering van vleesproducten
een strakkere definitie van het begrip "vlees" is gegeven. Voor de
betrokken producten geldt een periode van dubbele omloop tot eind juni
2003. De consument denkt bij "vlees" vooral aan spiervlees. Dankzij de
nieuwe definitie zal hij duidelijk kunnen zien of hij spiervlees, vet
dan wel slachtafval eet. De richtlijn is van toepassing op producten
die vlees als ingrediënt bevatten, en dus niet op vlees dat geen
verdere verwerking heeft ondergaan. Het gaat m.a.w. om producten als
sauzen, paté, gekookt of gebakken vlees, kant-en-klaarmaaltijden en
vlees in blik.
David Byrne, de EU-commissaris voor gezondheid en
consumentenbescherming, heeft het volgende verklaard: "Duidelijke
etikettering is zeer belangrijk omdat ze de consumenten de
mogelijkheid biedt hun eigen keuzen te maken over wat zij kopen en
eten. In de richtlijn is duidelijk bepaald dat moet worden aangegeven
van welke diersoort het vlees afkomstig is, bijv. of het om
"varkensvlees" dan wel om "rundvlees" gaat".
Rechtshandhaving en mogelijke sancties bij inbreuken tegen de
EU-regelgeving inzake de etikettering van levensmiddelen behoren tot
de bevoegdheid van de lidstaten.
De producten moeten nu volgens de nieuwe voorschriften worden
geëtiketteerd
In de richtlijn inzake de etikettering van vleesproducten was voorzien
in een overgangsperiode van zes maanden (1 januari tot en met 30 juni
2003) om de industrie in staat te stellen zich aan de nieuwe
voorschriften aan te passen. In deze overgangsperiode mochten zowel
volgens de nieuwe als volgens de oude voorschriften vervaardigde
producten in de handel worden gebracht. De grootste veranderingen
zullen dan ook geleidelijk zichtbaar worden in juli, wanneer alle
producten moeten worden geëtiketteerd volgens de nieuwe voorschriften.
Het handelsverkeer in producten die vóór eind juni zijn geëtiketteerd,
blijft evenwel toegestaan zolang de voorraad strekt.
De richtlijn inzake de etikettering van vlees: waarover gaat het?
Sommige lidstaten hadden al een eigen definitie van vlees voor
etiketteringsdoeleinden. Nu worden die definities op EU-niveau
geharmoniseerd. De richtlijn bevat een reeks bepalingen die de
consumenteninformatie over vleesproducten op tal van punten moeten
verbeteren.
De definitie van vlees wordt beperkt tot de skeletspieren. Dit is een
belangrijke ontwikkeling. Andere delen van dieren die voor menselijke
consumptie zijn bestemd, zoals slachtafvallen (waaronder hart,
ingewanden en lever) of vet, moeten nu als dusdanig worden
geëtiketteerd en niet langer als "vlees"(2)
---
Er is evenwel ook bepaald dat een deel van het vetgehalte als vlees
mag worden behandeld. Het moet dan wel gaan om vet dat aan de spieren
is vastgehecht en het betrokken percentage mag niet hoger zijn dan de
in de definitie bepaalde maxima.
Voorts is in de richtlijn bepaald dat de diersoort waarvan het vlees
afkomstig is, systematisch moet worden vermeld, zodat bijv.
"rundvlees" wordt onderscheiden van "varkensvlees".
Tenslotte is bepaald dat separatorvlees niet onder de definitie valt.
In de rundvleessector is separatorvlees volledig verboden als gevolg
van BSE. Voor de andere diersoorten zal separatorvlees afzonderlijk
moeten worden geëtiketteerd en behoort het niet langer tot het
vleesgehalte van de producten waarin het voorkomt.
Nieuwe plannen voor de etikettering van kippenvlees
Binnenkort wordt een afzonderlijk voorstel inzake de etikettering van
kippenvlees ingediend. David Byrne zei hierover: "Onlangs deed zich in
het Verenigd Koninkrijk en Ierland een probleem voor met verkeerd
geëtiketteerde verwerkte kipproducten. Er werden "kipfilets" gevonden
met sporen van varkens- en rundereiwitten, waaraan water was
toegevoegd alsmede ingrediënten die waterretentie bevorderen. Daarom
heb ik besloten dat de etiketteringsvoorschriften voor bereidingen met
vlees van kippen of andere dieren moeten worden verbeterd. Ik zal de
lidstaten voorstellen dat wij een regelgeving creëren op grond waarvan
op het voedseletiket duidelijk moet worden vermeld dat het gaat om
bijv. "kippenborst met toegevoegd water"."
(1)
Richtlijn van de Commissie tot wijziging van Richtlijn 2000/13/EG van
het Europees Parlement en de Raad betreffende de onderlinge aanpassing
van de wetgeving der lidstaten inzake de etikettering en presentatie
van levensmiddelen alsmede inzake de daarvoor gemaakte reclame.
(2)
Maximumgehalten aan vet en bindweefsel voor de met de term "...vlees"
aangeduide ingrediëntenSoortenVet (%)Bindweefsel ***(%)Zoogdieren
(konijnen en varkens uitgezonderd) en diverse soorten met overwegend
zoogdieren25^25^Varkens30^25^Vogels en konijnen15^10
European Commission