European Commission

IP/03/901

Brussel, 26 juni 2003

Europese verordening schakelt kosten van grensoverschrijdende overmakingen in euro gelijk met kosten van binnenlandse overmakingen

Vanaf 1 juli 2003 zullen grensoverschrijdende overmakingen in euro binnen de Unie worden behandeld als binnenlandse overmakingen. Voor de klant zal dit een aanzienlijke besparing opleveren. De inwerkingtreding van deze maatregel is een gevolg van de toepassing van EG-Verordening nr. 2560/2001 betreffende grensoverschrijdende betalingen in euro. Deze verordening bepaalt dat de kosten van binnenlandse betalingen gelijk moeten zijn aan die van grensoverschrijdende betalingen. In juli 2002 was deze bepaling al van toepassing geworden op kaartbetalingen en geldopnemingen aan geldautomaten (zie IP/02/941 en MEMO/02/154). Vanaf 1 juli zal zij ook van toepassing zijn op overmakingen. Tijdens de voorbije jaren bedroegen de kosten van een overmaking van 100 EUR gemiddeld 24 EUR (zie IP/01/1293 en MEMO/01/294). Voor meer informatie over deze verordening, zie ook de vaak gestelde vragen - MEMO/03/140.

De voorzitter van de Commissie, Romano Prodi, verheugde zich over deze ontwikkeling: "Iedereen laten profiteren van de voordelen van de eenheidsmunt: dat is het doel van deze verordening. Sinds juli 2002 kunnen burgers overal in de eurozone contanten opnemen en aankopen doen met betaalkaarten zonder daarvoor meer kosten te moeten betalen dan in eigen land. Voortaan zullen zij ook grensoverschrijdende overmakingen in euro kunnen verrichten, zonder dat de waarde van hun geld vermindert door overdreven kosten. Met de totstandbrenging van de eengemaakte betalingsruimte, worden de voordelen van Europa ook in het dagelijkse leven voelbaar."

Frits Bolkestein, het Commissielid dat verantwoordelijk is voor de interne markt, stelde dat "deze bepaling van de verordening essentieel is voor de interne markt. Wanneer een goed of een dienst een grens overschrijdt, is er een betaling die dezelfde grens in omgekeerde richting overschrijdt. Indien de grensoverschrijdende betaling extra kosten met zich meebrengt, doet dit afbreuk aan de goede werking van de interne markt. De hoge kosten van grensoverschrijdende overmakingen vormden een reële belemmering voor het vrije verkeer."

Om welke betalingen gaat het?

Het beginsel van gelijke kosten zal gelden voor overmakingen in euro tot een bedrag van 12 500 EUR tussen twee rekeningen in euro op het grondgebied van de Gemeenschap.

Om van de gelijkschakeling van de kosten te kunnen profiteren, moet de klant zijn bank het internationale bankrekeningnummer IBAN (International Bank Account Number) en de bankidentificatiecode BIC (Bank Identifier Code) van de begunstigde meedelen.

Vanaf 1 juli moeten de IBAN van de rekeninghouder en de BIC van zijn instelling op alle rekeningoverzichten worden vermeld. Ook ondernemingen die grensoverschrijdende transacties verrichten, moeten deze gegevens op hun facturen vermelden. De opdrachtgever van de betaling zal deze inlichtingen dus gemakkelijk kunnen verkrijgen.

De volledige tekst van deze verordening is beschikbaar op het volgende internetadres:

http://www.europa.eu.int/comm/internal_market/en/finances/payment/area /index.htm