Gemeente Amsterdam

Amsterdamse riolering kwalitatief goed
26 juni 2003 - Johanneke Helmers
Amsterdam is een van de 39 gemeenten die hebben meegedaan aan een vergelijkingsonderzoek naar rioleringen. Voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de heer Deetman, nam op 25 juni het eindrapport in ontvangst.

Het was niet de bedoeling te zoeken naar de best presterende gemeente, maar de cijfers zijn wel bruikbaar bij het uitvoeren van verbeteringen. Amsterdam besteedt relatief veel aandacht aan het kwaliteitsbeeld van het bijna 4000 km grote rioleringsstelsel. Daardoor is er geen sprake van achterstallig onderhoud. En het aantal klachten per kilometer is in vergelijking met de andere gemeenten laag. Klachten worden bovendien snel opgepakt.

Hoewel het Amsterdamse rioolrecht rond het gemiddelde in Nederland ligt, blijkt dat de beheerkosten per inwoner relatief hoog zijn. Het onderzoek biedt de mogelijkheid om met andere gemeenten in detail te vergelijken en de kwaliteit-prijsverhouding te verbeteren.

Dat de Dienst Waterbeheer en Riolering met de milieu-inspanning nog niet goed uit de verf komt is geen verrassing. De komende jaren wordt fors geïnvesteerd om lozingen naar het oppervlaktewater te verminderen. De gemeente heeft in 1999 besloten om voor 2006 de oudere rioolstelsels aan te passen. Daarvoor worden veertig ondergrondse bezinkselbassins gebouwd. Deze bassins vangen tijdens hevige regenval het met regenwater gemengde rioolwater op en voorkomen dat dit op het oppervlaktewater overstort.

© Gemeente Amsterdam