D66

Geen officier van justitie aan sterfbed

Zorg en welzijn

Boris Dittrich

26-06-2003 - D66 is tegen het idee van de Procureur Generaal de Wijckersloot om een officier van justitie aan het sterfbed te laten controleren of een arts medisch juist handelt bij versterving.

Fractievoorzitter Dittrich reageert hiermee op de uitspraak van de voorzitter van het College van Procureurs Generaal om dit z.g. versterven in de strafrechtelijke sfeer te brengen.De Wijkerslooth doet deze uitspraak in het blad van het Openbaar Ministerie Opportuun.

De Wijkerslooth wil een medische afweging strafrechtelijk beoordelen. Uiteraard staat in zaken van leven en dood zorgvuldigheid voorop. Ook is controle op de zorgvuldigheid van het medisch handelen gewenst. Ik pleit ervoor om dit te laten gebeuren door artsen die hierin gespecialiseerd zijn zoals scan artsen. Ook zou de inspectie voor de Volksgezondheid hierin een rol kunnen vervullen. De Wijkerslooth wil de kwestie nu al in de strafrechtelijke sfeer brengen. In feite zegt hij daarmee dat hij de arts niet vertrouwt. Ik pleit voor controle in de medische sfeer. Het gaat immers om medische beslissingen. Een officier van justitie heeft aan een sterfbed niets te zoeken.