Ingezonden persbericht

PERSBERICHT dd. 26 juni 2003

Autonoom Centrum (AC) tegen nieuw uitzetcentrum Rotterdam Airport

Op vrijdag 27 juni wordt de eerste van twee uitzetcentra - adres: Rotterdam Airportbaan 18 - in gebruik genomen. Dit uitzetcentrum met voorlopig 78 cellen is een uitzetgevangenis waar illegalen en uitgeprocedeerde vluchtelingen op deportatie wachten (maximale termijn zou 28 dagen zijn). Het tweede uitzetcentrum bij Schiphol is in aanbouw. Samen zijn ze goed voor 600 extra cellen. Populatie is primair afkomstig van grootschalige gecoördineerde 'veegacties' ter bestrijding van illegaal verblijf. Ook groepen vreemdelingen opgepakt tijdens multidisciplinaire controleacties in bijvoorbeeld tuinbouw en horeca kunnen tot aan hun vertrek hier in de cel gestopt worden. Tevens zijn genoemd uitgeprocedeerde asielzoekers die nu nog huisvesting krijgen van gemeenten omdat ze niet uitzetbaar zijn.

Rotterdam Airport zou bij uitstek geschikt voor verwijdering per charter. Er zijn twee soorten cellen in deze 'zeecontainers' zoals het justitiemagazine het noemt: cellen van 6 m2 en cellen van 13 m2 voor gezinnen.

Het AC ontwikkelt een hele andere visie op migratie, is tegen grenzen en verzet zich al jaren tegen vreemdelingendetentie en deportatie; zij vindt dat deze onschuldige illegalen en uitgeprocedeerden recht hebben op veiligheid en vrijheid, enkele van de hoogste waarden in deze westerse beschaving.

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie bezoekt vrijdag deze deportatiegevangenis. De 'actiegroep tegen uitsluiting-opsluiting-uitzetting' houdt om 14.00 uur een demonstratie voor de poort.

Autonoom Centrum
Vincent de Jong
Tel 020-6126172 of 06-53387792
ac@autonoomcentrum.nl
www.autonoomcentrum.nl