GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 26 juni 2003 18:46
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Omgang met euthanasie

(26 juni 2003)

Kamervraag
Schriftelijke vragen van het de leden Vos en Tonkens (GroenLinks) aan de minister van Justitie inzake uitlatingen van procureur-generaal De Wijkerslooth


1. Kent u de uitspraken van procureur-generaal De Wijkerslooth om het in coma brengen van terminaal zieke personen en het onthouden van voeding (terminale sedatie) onder controle te brengen van externe controleurs.


2. Deelt u de mening van De Wijkerslooth dat terminale sedatie in juridische zin en in effect gelijk staat aan euthanasie daar de arts doodslag of zelfs moord verweten kan worden? Zo ja, waarom?


3. Deelt u de mening van De Wijkerslooth dat het Openbaar Ministerie ruimere bevoegdheden moet krijgen om misstanden bij euthanasie aan de kaak te stellen? Vindt u met hem dat er straffen gesteld dienen te worden op kleine regelovertredingen bij euthanasie?


4. Hoe verhouden de uitspraken van De Wijkerslooth zich tot het terugdraaien van de verhoging van de vergoedingen van de SCEN-artsen die zich gespecialiseerd hebben in de ondersteuning van artsen die euthanasie toepassen?


5. Wat vindt u van het opzetten van een euthanasie-databank op internet? Hoe verhoudt zich dit voorstel tot de in Nederland geldende privacyregels?



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -