Gemeente Noordwijk


PERSBERICHT

ASIELZOEKERS HOUDEN VOORZIENINGEN

Een groep van 26 uitgeprocedeerde asielzoekers kan in haar woonplaats Noordwijk het kabinetsbesluit afwachten over een specifiek pardon voor langdurig in ons land verblijvende asielzoekers. In de laatste vergadering voor het reces heeft de gemeenteraad besloten het brood-besbeleid te verlengen, dat op 1 juli a.s. zou aflopen. Het brood-bedbeleid houdt in, dat de gemeente de kosten voor huisvesting en levensonderhoud van de asielzoekers op zich neemt, als het rijk de betaling op grond van de Vreemdelingenwet stopt. De gemeentelijke regeling is van toepassing op uitgeprocedeerden voor wie de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de terugkeerprocedure is gestart en voor wie het rijk de voorzieningen niet langer betaalt. Op dit moment maken zes personen van de regeling gebruik.

De verlenging van het brood- bedbeleid geldt tot 1 januari 2004. Naar verwachting heeft de regering voor die datum een besluit genomen over het specifiek pardon, waarover het Tweede-Kamerlid Varela (LPF) een motie heeft ingediend. Bij de uitwerking van die motie door de minister voor Vreemdelingen-zaken en Integratie, mevrouw Verdonk, gaat het vooral om de rijkweidte ervan: wie vallen er wel onder het pardon en krijgen dus een verblijfsvergunning en wie niet? Door de lange duur van de kabinetsformatie is een besluit hierover vertraagd. Dit maakte de verlenging van de brood-bedregeling noodzakelijk.

Al zeer lange tijd verkeren de Noordwijkse asielzoekers in onzekerheid over de kans op een verblijfsvergunning. Het merendeel woont hier al tien jaar of langer en is goed geïntegreerd. Door de nieuwe Vreemdelingenwet worden zij met uitzetting bedreigd. De brood-bedregeling voorkomt dat zij nu ofwel in de illegaliteit verdwijnen, ofwel dat zij als geïntegreerde Noordwijkers moeten terugkeren naar een voor hen inmiddels vreemd thuisland en zo hun uitzicht op een verblijfsvergunning verliezen.

Een grote meerderheid van de Noordwijkse raad zet zich actief in voor de belangen van deze groep asielzoekers. Het inititatiefvoorstel voor het brood-bedbeleid is een van middelen die zij hanteert. De gemeentelijke actie ondervindt veel weerklank bij de Noordwijkse bevolking en ook bij andere gemeenten. Er heeft zich een actiegroep gevormd met daarin naast raadsleden ook vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Een delegatie van deze actiegroep gaat op 1 juli a.s. naar Den Haag om bij de fracties van de politieke partijen de zaak van de asielzoekers te bepleiten.

De Noordwijkse actiegroep heeft over de positie van de asielzoekers een brochure vervaardigd, met daarin interviews met asielzoekers en lokale steunbetuigingen. Afgelopen mei is in Noordwijk het eerste exemplaar van deze brochure aangeboden aan de heer Nawijn, toen deze nog (demissionair) minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie was. De brochure is onder meer toegezonden aan alle leden van de Tweede Kamer en is in Noordwijk breed verspreid.

Noordwijk, 26 juni 2003

AJZ/Communicatie, tel. 071-3660451

Voor inlichtingen en opmerkingen: mail de gemeente Noordwijk : gemeente@noordwijk.nl

laatste aanpassing: 26-06-2003 webmaster@noordwijk.nl