Gemeente Zoetermeer

Neptaxateurs OZB

Op de afdeling Belastingen komen de ongeruste telefoontjes binnen over berichtgeving in de media dat er "neptaxateurs" in de gemeente rondlopen. Deze personen proberen onder valse voorwendselen toegang tot woningen te verschaffen door zich voor te doen als OZB-taxateurs. Deze taxateurs vertellen een verhaal dat zij metingen aan het verrichten zijn voor een bestemmingsplan.

Momenteel is de gemeente Zoetermeer druk bezig met de voorbereidingen voor de herwaardering 2003 in het kader van de Wet waardering onroerende zaken. Deze werkzaamheden bestaan uit twee verschillende onderdelen:

a. de objectinventarisatie

Voor dit onderdeel zijn taxateurs van het taxatiebureau WozTax metingen aan het verrichten van zowel de woningen als de bedrijven. Deze taxateurs doen dit aan buitenzijde van de woning. De taxateur zal uw medewerking vragen om uw pand uitwendig te mogen meten. In sommige gevallen zal hij aan de achterzijde van uw woning een aantal kenmerken zoals een serre of aanbouw willen bekijken en meten. De taxateur heeft een legitimatiebewijs dat is voorzien van een Zoetermeer logo en ondertekend door het hoofd van de afdeling of de senior Woz-medewerker. Tevens is de taxateur in het bezit van een brief die aan u wordt overhandigd.

b. permanente marktanalyse
Voor de zogenaamde marktanalyse van de verkoopprijzen worden de bewoners van het huis altijd van tevoren middels een officiële brief op de hoogte gebracht.
Er wordt een afspraak met ze gemaakt over de datum en tijdstip. Deze brieven zijn altijd geschreven op officieel briefpapier van de gemeente.
Taxateurs die deze analyses verrichten zijn eveneens in het bezit van een door de gemeente verschaft legitimatiebewijs. Bewoners kunnen altijd naar dit legitimatiebewijs vragen. De taxateurs zijn verplicht deze legitimatie te laten zien.

Mensen die de zaak niet vertrouwen kunnen contact opnemen met de manager WOZ van de gemeente Zoetermeer, afdeling Belastingen, Herman Binnendijk telefoonnummer: 346 8713. Bij de afdeling Belastingen is bekend waar op dit moment de echte taxateurs aan het werk zijn.

Wie met neptaxateurs te maken heeft gekregen wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

Laatste wijziging: 26-06-2003