Rijksvoorlichtingsdienst

Titel: RVD/Koninklijk Huis nr. 107

Afzender: RVD/KH Rubriek: Binnenland Datum en tijd: 26-06-2003 18:19

PRINS BERNHARD ONTVANGT DRAAGINSIGNE VOOR VETERANEN

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard der Nederlanden heeft hedenmiddag op Paleis Soestdijk door de staatssecretaris van Defensie, de heer C. van der Knaap, de draaginsigne voor veteranen uitgereikt gekregen. Tevens ontving de Prins uit handen van de staatssecretaris het eindadvies van de Commissie Nederlandse Veteranendag.

De uitreiking van de draaginsigne aan de Prins symboliseert het begin van de verzending van de veteraneninsignes aan alle ruim 70.000 veteranen met een veteranenpas. Het insigne, een reversspeld te dragen op burgerkleding, is een vorm van maatschappelijke erkenning en is mede bedoeld om de onderlinge band tussen veteranen te verstevigen. De speld is ontworpen door de heer P. Bultsma en stelt een gestyleerde zwaardschede voor die de letter V van veteraan vormt.

Het eindadvies van de Commissie Nederlandse Veteranendag, waarin de oud-bewindslieden van Defensie dr. W.F. van Eekelen, de heer A.L. ter Beek en de heer J. van Houwelingen zitting hadden, is door staatssecretaris Van der Knaap in zijn geheel overgenomen. De Commissie adviseert jaarlijks een Nederlandse Veteranendag te laten plaatsvinden op 29 juni, de verjaardag van Prins Bernhard.