Gemeente Amsterdam

Museumhaven aan NDSM-werf
26 juni 2003 - Johanneke Helmers
Stadsdeel Amsterdam-Noord wil een Museumhaven realiseren aan de NDSM-werf. In de toekomst zal het waterbekken tussen de Van Riemsdijkweg en de pier aan de Ondinaweg een locatie zijn waar museale schepen afmeren en watergebonden evenementen worden gehouden.

De Russische onderzeeër en het lichtschip die er nu zijn, vormen de eerste stap naar zo'n museumhaven. Voor het einde van het jaar worden ongeveer tien bijzondere schepen afgemeerd. Begin september start het stadsdeel met publieksgerichte activiteiten.

De ligging aan het IJ van het waterbekken en de diepgang van het water maken ook het afmeren van grotere schepen mogelijk. Bovendien past de Museumhaven in de omgeving. De Baanderij wordt verbouwd als informatiecentrum, annex cultuurpodium en horecagelegenheid. Met Kinetisch Noord in de buurt en de toekomstige studentencampus en pontverbinding naar het CS, krijgt het gebied een zeer dynamisch karakter.

De Vereniging Museumhaven Amsterdam, de haven met historische binnenvaartschepen bij NEMO, ondersteunt het initiatief omdat het een welkome aanvulling biedt op de vraag naar ligplaatsen voor historische schepen. Een Stichting Museumhaven Amsterdam Noord is in oprichting.

© Gemeente Amsterdam