Gemeente Breda

Persberichten

26-06-2003

Vroege herfst voor paardekastanjes in Breda

Kastanjebomen in Breda worden binnenkort weer op grote schaal aangetast door de mineermot. De larve van deze mot vreet gangetjes in de bladeren. In deze gangen overwinteren de eitjes en verpopt het insect. De bladeren van de aangetaste kastanjebomen krijgen okerkleurige vlekken en verkleuren. Uiteindelijk krullen de randen van de bladeren om en valt het blad vroegtijdig af.

De mineermot is afkomstig uit Midden Europa en komt momenteel in een groot aantal landen voor.
Het verspreidingsgebied van de mot wordt ieder jaar groter. Er is nog weinig bekend over de effecten op langere termijn. In andere landen waar al langere tijd sprake is van aantastingen zijn ernstige gevolgen waar te nemen.

Herstel
Vorig jaar zijn er op diverse plaatsen in Breda kastanjebomen aangetast door de mineermot. Ook dit jaar zal dit weer het geval zijn. De gemeente verwacht onder andere problemen bij de kastanjes aan de Baronielaan en langs de Nijverheidssingel.
Kastanjebomen die door de mineermot aangetast zijn zien er triest uit. In de praktijk blijkt echter wel dat de bomen herstellen.

Bestrijding
Voor zover bekend heeft het insect in Nederland geen natuurlijke vijanden. Het verwijderen van afgevallen blad waarin de dieren overwinteren kan preventief werken. Ook worden op verschillende plaatsen in Nederland worden proeven gedaan met feromonen. Dit zijn lokstoffen die aangebracht zijn op een plakkerige strip. Die strip wordt vervolgens in de boom wordt gehangen. Met name de mannelijke insecten worden door deze specifieke geur aangetrokken. Omdat deze methode zich nog in een proeffase bevindt, maakt de gemeente Breda hier vooralsnog geen gebruik van.

Breda, 26 juni 2003

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer J. de Jong, technisch medewerker groen van de dienst Stadsbeheer, telefoon (076) 529 48 74.