STICHTING NEW VENTURE

Hoofdprijzen 25000 euro uitgereikt aan startende ondernemers


- PERSBERICHT -
ONDER EMBARGO T/M 26 juni 2003 18.10 uur

Den Haag, 26 juni 2003

10)New Venture 2003 feestelijk afgesloten met Grande Finale prijsuitreiking

HOOFDPRIJZEN VAN 25000 EURO UITGEREIKT AAN MEEST INNOVATIEVE STARTERS

VAN NEDERLAND

Tijdens de finale prijsuitreiking van New Venture 2003 hebben kersvers staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken en voorzitter van VNO-NCW, Jacques Schraven vandaag drie prijzen van 25000 Euro uitgereikt aan de winnaars van de vijfde editie van de ondernemingsplanwedstrijd New Venture.
De staatssecretaris benadrukte in haar speech de behoefte aan innovatieve starters om economische groei te stimuleren ;starters zullen de komende jaren voor 1/3 bijdragen aan de groei van de arbeidsproductiviteit.

Innovatie in Nederland
Staatssecretaris Van Gennip hield de ondernemers- in-spe een mooi beeld voor: Wellicht bent u een van die snelle groeiers die over tien jaar aan het hoofd staan van een middelgroot bedrijf en bent over 30 jaar bestuursvoorzitter van uw eigen multinational. Voordat het zover is moet er nog veel gebeuren in Nederland. Met name het aantal spin-off bedrijven uit universiteiten loopt achter bij het internationale gemiddelde. Dat betekent meer aandacht voor ondernemersvaardigheden in het onderwijs. New Venture is daarom een belangrijk initiatief: een groot deel van de New Venture starters komt voort uit de universitaire wereld.
En de stelling dat de kosten van starters voor de samenleving, voortvloeiend uit bijvoorbeeld faillissementen, hoger zijn dan de baten deed van Gennip af als onzin. 'De feiten wijzen hier anders uit'.

Drie innovatieve winnaars
De drie meest innovatieve en doordachte ondernemingsplannen werden door de jury, - bestaande uit venture capitalists en informal investors - beloond met een riant startkapitaal van 25000 Euro. Het gaat om de volgende bedrijven:.

Sunshower
Wegdam, P.M
Sunshower is een solarium voor onder de douche. Douchen is een alledaagse bezigheid, gebeurt bloot en heeft net als zonnen te maken met de verzorging van het lichaam. Door Sunshower zie je er iedere dag met minimale inspanning toch gezond uit. Daarnaast is deze manier van bruinen veiliger, hygiënischer en neemt minder ruimte in beslag.

Mobiel stralen en coaten
Swinkels, D.
Mobiel stralen en coaten van vangrails

Coolgrip
Bos, A.C.
Bij golf is een goede en ontspannen handgreep zeer belangrijk. Veel golfers knijpen te hard in de grip van de golfclub. Coolgrip is een indicator die aangeeft dat je te hard in de grip knijpt. Een lage kostprijs en een uitstekende bedrukbaarheid maken het product geschikt voor de 'premium and corporate promotional' markt.

Studentenprijzen
New Venture reikt ook twee speciale studentenprijzen uit. Deze gingen dit jaar naar de twee meest innovatieve ideeën van studentdeelnemers:

Mammoth Foundations B.V.
Van de Bouwhuijsen, M.B.C.
TU Eindhoven
Mammoth Foundations B.V. is een onderaannemer in de bouw. Het bedrijf neemt werk in de onderbouw aan. Dit houdt in dat de innovatieve fundering, al dan niet op palen, tot en met de begane grondvloer gemaakt wordt onder verantwoordelijkheid van Mammoth Foudations.

Eno Temp
Sloekers, P.J.F.M
TU Eindhoven
EnoTemp zal zich toeleggen op het een dimensionaal zeer nauwkeurig digitaal meten van de temperatuur en stroomsnelheid van elk willekeurig gasvormig fluïdum met behulp van akoestische meetsystemen. Voor het meten wordt gebruik gemaakt van de fysische relatie tussen de geluidssnelheid, de luchttemperatuur en de luchtvochtgheid. Met meer sensoren kan een rooster van meetlijnen gecreëerd worden, zodat een driedimensionaal temperatuur- en stromingsprofiel gerealiseerd kan worden.

Uit handen van de staatssecretaris ontvingen elk een prijzengeld van 5000 euro. Het prijzengeld werd beschikbaar gesteld door ABN AMRO en ING.

VIJF JAAR
De Grande Finale vormde ook een uitstekende gelegenheid om het vijf jarig bestaan van deze succesvolle starterswedstrijd te vieren. Mickey Huibregtsen en Alexander van Wassenaer, initiatiefnemers van het project, kregen dan ook beiden een speciale penning uitgereikt voor hun verdiensten. Het is de bedoeling dat deze penningen vanaf nu ieder jaar worden uitgereikt aan mensen die zich in het bijzonder hebben ingezet voor innovatie en ondernemerschap in Nederland.

Kick off New Venture 2002
Alexander van Wassenaer, voorzitter van de Stichting New Venture, verrichte aan het slot van de bijeenkomst de aftrap van New Venture 2004. Vanaf oktober van dit jaar gaat de zesde editie van de ondernemingsplanwedstrijd weer officieel van start.

New Venture: ondernemingsplanwedstrijd voor innovatieve starters New Venture is een ondernemingsplanwedstrijd voor innovatieve, startende ondernemers. Iedereen in Nederland met een innovatief en kwalitatief hoogstaand idee, die daarmee een bedrijf wil oprichten, kan deelnemen aan de wedstrijd. New Venture is in 1998 opgericht door McKinsey & Company en wordt georganiseerd door De Baak, Managementcentrum VNO-NCW. Het initiatief wordt mogelijk gemaakt door vijftien Nederlandse top-ondernemingen en het Ministerie van Economische Zaken.
New Venture 2003 wordt onder verder mogelijk gemaakt door: Ministerie van Economische Zaken,
ABN AMRO Bank, Allen & Overy, Boer & Croon, Douwe Egberts, Essent, Gasunie, Intermediair, Océ, PCM, Randstad Holding, Shell Nederland, TNO, VNO-NCW en Wolters Kluwer.


- EINDE BERICHT -

Achtergrondinformatie (