Novem


26-06-2003
Ervaringen Masterclass Uden

Novem en Stichting Beheer Bedrijfsterreinen Uden zijn een Masterclass gestart over de organisatie van samenwerking bij het verduurzamen van bedrijventerreinen. Tijdens de 'Udense School' komen deskundigen aan het woord over aanpak, draagvlak, organisatie, planning en beheersbaarheid. Deelnemers participeren actief door zelf intervisiesessies te organiseren en een startnotitie te schrijven voor de verduurzamingsactiviteiten op het eigen bedrijventerrein. De deelnemers zijn enthousiast. Rufi van Rooy van de gemeente Enkhuizen: "De dag vliegt om".

De bedrijventerreinen in Uden boekten goede resultaten met hun aanpak van parkmanagement. 'Uden' is een van de boegbeelden van het programma Duurzame Bedrijventerreinen van Novem. Dit jaar zijn er rondom de boegbeelden diverse activiteiten, gericht op kennisontwikkeling en het uitwisselen van ervaringen.

De deelnemers staan aan het begin van de ontwikkeling van een duurzaam bedrijventerrein. Zijn hun verwachtingen uitgekomen? Theo Tak van Ondernemerscontact Goirle: "Meer dan dat. Ik had behoefte aan contact met ervaringsdeskundigen. Mensen die al wat stappen hebben gezet en zeggen: 'Kom gewoon eens langs om te praten.' Ik heb al verschillende telefoonnummers." Van Rooy: "Ik ben blij dat we veel samen met andere deelnemers aan het werk zijn. Wat ik van anderen hoor sluit precies aan op waar wij in de praktijk mee bezig zijn."

De eerste bijeenkomst ging over aanpak en duurzaamheid. Er werd een handreiking gegeven voor het schrijven van de startnotitie, en informatie over de ondersteuning met kennis, advies en subsidie door het programma Duurzame Bedrijventerreinen van Novem. De tweede bijeenkomst, over draagvlak en organisatie, startte met een presentatie over het opzetten van een parkmanagementorganisatie, en succes- en faalfactoren bij publiek-private samenwerking. Andere bijdragen gingen over de werking van zelfsturende teams en over een studie rond samenwerking.

Deelnemer Manfred Bo"sel, voorzitter van bedrijvenvereniging Driebond/Euvelgunne/Eemspoort, is tevreden over de opzet. "De vele sprekers geven mij een breed beeld vanuit allerlei verschillende invalshoeken. Neem Cees Metselaar: die weet alle ins en outs, doordat hij de bedrijventerreinen in Uden intensief heeft begeleid."

Meer informatie:

* Contactpersoon organiserend bureau 2M4 Development International: Cees Metselaar (info@2m4.nl, 0413-332795)

* Contactpersoon Novem: Wim Vergeer (w.vergeer@novem.nl, 030-2393695) of de helpdesk (dbt@novem.nl, 030-2393533)