Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

Fraude Haagse taxibedrijven

Inspectie Verkeer en Waterstaat constateert fraude bij Haagse taxi's.

Onderzoeken van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) bij taxibedrijven in de regio Den Haag tonen aan dat op grote schaal wordt gefraudeerd in de administratie van taxibedrijven. Uitgevoerde taxiritten en inkomsten worden niet vastgelegd en gegevens worden gemanipuleerd. Niet alleen de financiële administratie is hierdoor ondeugdelijk, maar ook de arbeids- en rusttijden van chauffeurs worden niet correct verantwoord waardoor adequate controles onmogelijk zijn.

Op diverse plaatsen in de stad werden 'zichtwaarnemingen'gedaan die later werden vergeleken in de boekhouding van de bedrijven. Dit heeft geleid tot 11 processen-verbaal vanwege het ontbreken van een vergunning. Bij 25 bedrijven volgen verdergaande onderzoeken in samenwerking met de belastingdienst en bedrijfsvereniging. De IVW heeft inmiddels bij 13 bedrijven dit onderzoek afgerond. Van die bedrijven waren 600 ritten waargenomen waarvan 47% niet terug te vinden was in de administratie. Verder werd een groot aantal overtredingen vastgesteld op het gebied van fraude, onjuiste aantekeningen in werkmap en rittenstaat. Doordat delen van verplichte administratie niet werden bewaard kon niet deugdelijk worden vastgesteld hoe de richtlijnen voor arbeids- en rusttijden werden nageleefd.
De IVW had aanwijzingen dat er in Den Haag taxibedrijven zonder vergunning werkten, niet de blauwe kentekenplaten gebruikten en hun administratie niet op orde hadden.
In een samenwerkingsverband tussen IVW, Belastingdienst, bedrijfsvereniging UWV, Politie Haaglanden, het Openbaar Ministerie en de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten van de gemeente Den Haag werd in het najaar van 2002 gestart met het uitvoeren van de zichtwaarnemingen.

Gelet op de ernst en de schaal van de overtredingen zal de IVW deze vorm van controle zowel in Den Haag als in andere steden voortzetten. IVW levert hiermee een bijdrage aan een veilig taxivervoer onder eerlijke concurrentievoorwaarden.

//////////////einde persbericht////////////////////////////////// Informatie over taxi: www.ivw.nl
Informatie over dit bericht:
Inspectie Verkeer en waterstaat;
Divisie Vervoer:
Persvoorlichters:
Ronald Driessen: 070-351 7440
Marjan de Kock: 070 305 22 08 mobiel 21 09
John Kusters: 070 305 27 02 mobiel 29 18

26 jun 03 20:04