European Commission

IP/03/907

Brussel, 26 juli 2003

Verklaring van voorzitter Prodi over het GLB

Voorzitter Prodi verwelkomt het historisch akkoord over het gemeenschappelijk landbouwbeleid dat vandaag werd bereikt. Dit akkoord is een keerpunt voor deze vitale sector van Europa. Het nieuwe GLB is goed nieuws voor onze landbouwers, onze consumenten en onze belastingbetalers. Het is goed nieuws voor het milieu en het is handelsvriendelijk, hetgeen betekent dat het ook goed nieuws is voor de ontwikkelingslanden.

Uit dit akkoord blijkt dat Europa voor de juiste prioriteiten heeft gekozen en dat de lidstaten kunnen samenwerken om oplossingen te vinden waardoor wij in de toekomst meer competitief kunnen zijn en meer verantwoordelijkheid zullen dragen. Zij hebben naar de lange termijn gekeken en hebben een nieuw landbouwbeleid goedgekeurd dat gericht is op een milieuvriendelijke productie van levensmiddelen van hoge kwaliteit.

De beslissing die vandaag is genomen geeft Europa een sterke onderhandelingspositie bij de handelsbesprekingen in de WTO. Europa is voornemens een belangrijke rol te spelen in Cancoun en zal alle landen ertoe aanzetten de handelsverstorende landbouwsubsidies te beperken.