Gemeente Leiden

Persbericht

Gemeente Leiden start grootschalig archeologisch onderzoek Roomburgerpolder

Publicatiedatum: 26 juni 2003

De Gemeente Leiden is maandag 23 juni jl., na een zorgvuldige voorbereiding en na intensief overleg tussen Gemeente, Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek en de Provinciaal archeoloog, gestart met een grootschalig archeologisch onderzoek in de Roomburgerpolder. Alle in archeologisch opzicht interessante gebieden zullen in een periode van vijftien weken worden onderzocht. De archeologen verwachten bij dit onderzoek op diverse plaatsen bewoningssporen aan te treffen, daterend uit de Romeinse tijd en de vroege Middeleeuwen. Daarnaast zullen delen van het laat-middeleeuwse Margarethaklooster worden opgegraven.

Het onderzoek is deels een vervolg op opgravingen in de jaren 90 door de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek. In die tijd werd een deel van de Romeinse vicus, de burgernederzetting direct buiten het castellum, onderzocht. Daarbij stuitten de archeologen ook op de bijgebouwen van het Margarethaklooster. Wegens tijdgebrek was het toen niet mogelijk het gehele terrein te onderzoeken. De huidige opgraving biedt de kans dit onderzoek af te ronden.

Daarnaast heeft recentelijk onderzoek een drietal nieuwe vindplaatsen aan het licht gebracht die nader zullen worden onderzocht. Het gaat in alle drie de gevallen om Romeinse bewoningssporen.

Naast de opgravingswerkzaamheden begeleiden de archeologen ook de bouwwerkzaamheden in bepaalde delen van de Roomburgerpolder.

De werkzaamheden die momenteel uitgevoerd worden om het terrein bouwrijp te maken krijgen geen actieve archeologische begeleiding. Proefonderzoeken in 1994 en 2003 hebben namelijk uitgewezen dat in grote delen van het gebied weinig tot geen archeologische resten meer aanwezig zijn als gevolg van zware bodemverstoringen in het verleden. Sommige terreinen die momenteel bouwrijp worden gemaakt zijn wel degelijk van archeologische waarde. Toch is archeologische begeleiding van het bouwrijp maken niet nodig. De bodem is hier namelijk niet of nauwelijks verstoord, waardoor de archeologische resten niet in gevaar komen. Deze terreinen worden later deze zomer alsnog onderzocht.

Deze pagina is gewijzigd op 3-07-2003