KNMG

Wetenschappelijk onderzoek met gegevens van het CBS

Op 17 juni jl. is de Tweede Kamer akkoord gegaan met een wetsvoorstel (28277) over taken en positie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Onderdeel van het wetsvoorstel is een bepaling die het voor gezondheidsonderzoekers makkelijker maakt om gebruik te maken van CBS-gegevens met betrekking tot doodsoorzaken. Deze bepaling is in de wet opgenomen door toedoen van de Federatie van Medisch-Wetenschappelijke Verenigingen (FMWV) en de KNMG.

Enkele maanden geleden ontstond naar aanleiding van de parlementaire behandeling van de CBS-wet discussie over het verstrekken van CBS-gegevens ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers gaven aan dat de huidige mogelijkheden te beperkt zijn, en dat een aanpassing van de CBS-wet op dit punt nodig was. Dit heeft in eerste instantie geleid tot overleg tussen de FMWV en het CBS. In tweede instantie is daarbij ook de KNMG betrokken. In gezamenlijk overleg, en na consultatie van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), hebben deze partijen bovengenoemde wettelijke bepaling ontworpen, die door de Tweede Kamer is overgenomen.

Het nieuwe art. 42a van de CBS-wet geeft slechts ruimte voor het verstrekken van gegevens aan onderzoekers over doodsoorzaken. Dit is zowel mogelijk in gevallen waarin betrokkene zelf bij leven reeds toestemming heeft gegeven, als in het geval waarin betrokkene geen toestemming meer kan geven. In het laatste geval gelden echter wel een aantal in de wet genoemde voorwaarden. Op grond van 42a zullen nog nadere regels worden opgesteld.

De nieuwe bepaling is van belang voor gezondheidswetenschappelijk onderzoek op epidemiologisch gebied. Voor de artsen die op grond van de Wet op de lijkbezorging doodsoorzaken melden aan het CBS heeft de nieuwe bepaling geen gevolgen. Gegevens met betrekking tot de meldende arts en diens medisch handen blijven uiteraard vertrouwelijk.

Het wetsvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer. Die zal er naar verwachting binnen afzienbare tijd mee instemmen.

Meer informatie bij:
mr. dr. J. Legemaate, telefonisch: 030 2823765, of per e-mail: j.legemaate@fed.knmg.nl