Ingezonden persbericht

Natuurexcursies van Landschap Noord-Holland in juni en juli

Bezoekers zijn in juni en juli van harte welkom bij de acht zomerexcursies die Landschap Noord-Holland organiseert in de Eendenkooi 't Zand en de Helderse Duinen. Het zomerprogramma heeft wisselende thema's, zes van de acht rondwandelingen zijn avondexcursies. Wanneer de zon aan kracht inboet, vormt de Eendenkooi met bijbehorend bos een koel en interessant verblijf. Niet alleen voor eenden, ook voor bezoekers.

Programma in de Eendenkooi:
Zondag 6 juli een rondleiding van 13.30 tot 15.30 uur met speciale aandacht aan het rijke insectenleven in de eendenkooi. Van bladeters tot vlinders, van poepvliegen tot soldaatjes.

Vrijdag 27 juni en 11, 18 en 25 juli van 19.30 tot 22.30 uur spannende vleermuisexcursies. Deze kleine beestjes laten zich zelden of nooit tijdens daglicht zien. Wanneer de schemering intreedt en de vleermuizen hun schuilplaatsen verlaten, gaat de gids op stap met speciale apparatuur die de ultrasonore geluiden van vleermuizen kan opvangen. Met een beetje geluk én een grote lamp kunnen dan verschillende soorten worden waargenomen zoals de dwergvleermuis, de grootoorvleermuis en de laatvlieger. De nachtbrakers zoals vleermuizen, maar ook eenden beginnen te leven en gaan eten. Anderen dieren zoals de zangvogels gaan slapen.

Adres: Eendenkooi 't Zand, Korte Bosweg 47, 't Zand (1,5 km ten noordoosten van 't Zand). Vanaf het station Schagen rijdt bus 159, daarna 15 minuten lopen. Een half uur fietsen vanaf Schagen.

Excursies bij Den Helder
Vrijdag 4 juli van 19.30 tot 21.30 uur kan iedereen meedoen aan een plantenwandeling. Van nat tot gortdroog, van blakerende zon tot hele dag schaduw, van kalkrijke tot zure bodem; kortom hoe gevarieerder de bodem hoe rijker het plantenleven. Het is een uitdaging om in de rijke flora van de Grafelijkheidsduinen te komen snuffelen met als deskundige gids Corrie Meijer. Startpunt: Fort Kijkduin te Huisduinen.

Zaterdag 5 juli van 10.30 tot 13.00 uur is er een vogelexcursie op Balgzand. De eerste trekvogels komen al weer terug uit het hoge noorden. Ze hebben daar al of niet met succes gebroed. Soorten die zeker aanwezig zijn: lepelaar, zwarte ruiter, oeverloper, steenloper, bergeend en kluut. Startpunt: 't Kuitje, Industrieterrein Oostoever in Den Helder.

Voor iedere excursie betalen volwassenen EUR 2,10 ( leden van Landschap Noord-Holland betalen EUR 1,60, kinderen betalen EUR 0,60). Aanmelden is noodzakelijk, dit kan via de InformatieWinkel op telefoon 0251-362 762.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland op telefoon 0251-362 762 of met kooiker Jan Zijp, 06-51578254.
Castricum, 20 juni 2003