Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MIN LNV:Wijz.reg vervoersbeperkingsgebied. pluimvee 2003 (dl5)

B. Gezondheidsverklaring als bedoeld in artikel 9, eerste lid, van de regeling
vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003
GEZONDHEIDSVERKLARING
Als bedoeld in artikel 9, eerste lid, van de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 voor het vervoer van AI-gevoelige dieren naar een slachthuis

In te vullen door de pluimveehouder
Naam pluimveehouder :
Laadadres bedrijf :
UBN :
Betreft AI-gevoelige soort :
Aantal :
Adres slachterij :
Kenteken vrachtauto
en/of aanhanger :
Datum :
Handtekening houder AI-gevoelige dieren:

In te vullen door de dierenarts
Ondergetekende verklaart:

- Alle pluimvee op bovenstaand bedrijf klinisch geïnspecteerd te hebben op:
Datum :
Tijd :


- Bij deze dieren geen klinische verschijnselen te hebben geconstateerd die wijzen op Aviaire Influenza of enige andere aangifteplichtige besmettelijke dierziekte,

- het onderzoek binnen 12 uur voorafgaand aan het laden van de AI-gevoelige dieren te hebben uitgevoerd.

Naam dierenarts :
Adres :
Woonplaats :
Telefoonr. Praktijk :
Datum :
Handtekening dierenarts:

Bijlage VII als bedoeld in artikel 10, eerste lid, van de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003

Locaties als bedoeld in artikel 10, eerste lid, van de regeling.

A. Locatie Gelderse Vallei- Beneden Leeuwen
Voor consumptie-eieren afkomstig het vervoersbeperkingsgebied Gelderse-Vallei . Beneden Leeuwen
Vermeulen Logistic
Steenweg 73
4181 AK Waardenburg

B. Locatie Nederweert-Noord
Voor consumptie-eieren afkomstig uit het vervoersbeperkingsgebied Nederweert-Noord
DHL Solutions
Dirk Hartogweg 14
5928 LV Venlo

C. Locatie Zundert
Voor consumptie-eieren afkomstig uit het vervoersbeperkingsgebied Zundert
Frigo Breda B.V.
Haseldonk 1818
4836 IM Breda

D. Locatie Echt
Voor consumptie-eieren afkomstig uit het vervoersbeperkingsgebied Echt
Jansen
Angsterweg 16
6063 AV Vlodrop

E. Locatie Nederweert-Zuid
Voor consumptie-eieren afkomstig uit het vervoerbeperkingsgebied Nederweert-Zuid
H. Bauhaus
Boevenheuvel 10/A
5521 NL Eersel

Bijlage VIII als bedoeld in artikel 3a, zevende lid, van de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003

Corridor via de A1 naar een locatie waar de mest, niet afkomstig uit een gebied, verwerkt wordt gelegen in compartiment A

Hubun Bodemvoeding BV
Groeneweg 6
3751 LE, Bunschoten-Spakenburg

Route:
Volg de A1, volg bij de afrit Eembrugge (afrit 11) de Provincialeweg T6 in noordelijke richting, overgaand in de Bisschopsweg N 414. Volg aan het einde van de Bisschopsweg de Amersfoortseweg in noordelijke richting. Volg de Nijkerkerweg overstekend de Oostelijke Randweg, sla op de kruising Oostelijke Randweg met de Zuidwenk rechtsaf. Volg de Zuidwenk tot aan de Groeneweg en sla linksaf. Hubun Bodemvoeding ligt na 10 meter aan de linkerkant van de weg.

Bijlage IX bij artikel 9, tweede lid, onderdeel a, van de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003

GEZONDHEIDSVERKLARING
Voor overplaatsing van opfokdieren uit een toezichtsgebied, niet zijnde een beschermingsgebied, naar een pluimveebedrijf of een stal van een pluimveebedrijf, waar geen AI-gevoelige dieren worden gehouden, gelegen buiten het gebied in de provincies Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant of Utrecht.

---

In te vullen door de pluimveehouder
Naam pluimveehouder :
Adres opfokbedrijf :
KIP-nr. :
Betreft pluimveesoort : opfokdieren
Aantal :
Datum :
Handtekening :

In te vullen door de dierenarts
Ondergetekende verklaart:

- Alle pluimvee op bovenstaand bedrijf klinisch geïnspecteerd te hebben op:
Datum: en tijd:

- bij deze dieren geen klinische verschijnselen te hebben geconstateerd die wijzen op Aviare Influenza of enige andere aangifteplichtige besmettelijke dierziekte;

- het onderzoek voorafgaand aan het laden van het pluimvee te hebben uitgevoerd.
Naam dierenarts :
Adres :
Woonplaats :
Telefoonummerpraktijk :
Datum :
Handtekening :

Bijlage X (vervallen)

Bijlage XI als bedoeld in artikel 9, derde lid, van de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003

Slachterijen als bedoeld in artikel 9, derde lid, van de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003


1. Astenhof BV
Ommelse Bos 5
5724 AZ Ommel
EG nr. 5028
Route:
A2 richting Eindhoven, bij knooppunt De Hogt de A 2 / A 67 richting Venlo, afrit nr. 36 Asten,
bij de rotonde driekwart richting Deurne, Deurneseweg, bij het eerste stoplicht (na ongeveer een halve kilometer) links Ommelse Bos.


2. Bevers
Frontstraat 5
5405 AK Uden
EG nr. 5073
Route:
Vanaf de rondweg Volkel (N 264) de Industrielaan, rechtsaf de Liessentstraat in, linksaf de Frontstraat in.


3.Tomassen Poeliersbedrijf Ermelo
Fokko Kortlanglaan 116
3853 KH Ermelo
EG nr. 5944
Route:
De lokale weg volgen van Hierden naar Harderwijk (de Zuiderzeestraatweg overgaand in de Newtonweg). In Harderwijk de Newtonweg blijven volgen overgaand in de Verkeersweg. Aan eind van de Verkeersweg linksaf (bij rotonde) de Oranjelaan in, die blijven volgen overgaand in de Harderwijkerweg en rechtsaf Fokko Kortlanglaan in.


4. Slachthuis VSE
Weiburglaan 6
3844 KZ Harderwijk
EG nr. 5017

Route:
De lokale weg volgen van Hierden naar Harderwijk (de Zuiderzeestraatweg overgaand in de Newtonweg). In Harderwijk de Newtonweg blijven volgen overgaand in de Verkeersweg en de Verkeersweg overgaand in de Westermeenweg. De Westermeenweg blijven volgen tot aan de Weiburglaan.


5. Van der Linden Poultry Products B.V.
Meyelseweg 13
5986 NH Beringe
EG nr. 5029
Route:
A2 richting Eindhoven, bij knooppunt De Hogt A2, A67 richting Eindhoven, bij knooppunt Leenderheide de A 67 richting Venlo, vervolgens afslag 38 . Helden, na 450 meter rechtsaf N 277 . Middenpeelweg, na 175 meter rechtsaf de N 560 Sevenumsedijk overgaand in de Ninnesweg, rechtsaf de N 275 Provinciale weg op, vervolgens na 2,4 km. eerste afslag op de rotonde (Meyelseweg N 561).


6. H. Verwielen
Swillerweg 3
6013 SH Hunsel
EG nr. 5067
Route:
A2 richting Eindhoven, bij knooppunt De Hogt A2, A67 richting Eindhoven, bij knooppunt Leenderheide de A2 volgen richting Maastricht, vervolgens afslag 40 . Kelpen, linksaf de Rijksweg (N 280) op overgaand in Kelperbrug en Rijksweg Zuid (N 280), na 1,5 km schuin rechts de Grathemerweg op, na 140 meter rechtsaf Ellerweg op overgaand in de Sebastiaanstraat, linksaf de Hoogstraat op, vervolgens rechtdoor Weverstraat en Kraakstraat, na 250 meter rechtsaf Schansstraat op, na 500 meter linksaf Swillerweg.

Toelichting voor de staatscourant

Nu er al enige tijd geen nieuwe uitbraken van Aviaire Influenza zijn geconstateerd wordt het veterinair verantwoord geacht enige versoepelingen in te voeren in het regime voor de vervoersbeperkingsgebieden en de daarin gelegen beschermingsgebieden.

In de onderhavige regeling worden de meeste beschermingsgebieden opgeheven, waardoor deze gebieden deel uitmaken van het betreffende vervoersbeperkingsgebied. Daarnaast wordt een aantal versoepelingen doorgevoerd in het regime van de vervoersbeperkingsgebieden, met uitzondering van de daarin gelegen beschermingsgebieden.

Het is in dit stadium van belang om voorafgaand aan de vrijgave van besmette bedrijven, te weten te komen of het AI-virus op dit moment nog aanwezig is op deze bedrijven. Hiertoe zullen in bedrijven, die hebben aangegeven na afloop van de crisis de pluimveehouderij te willen voortzetten, onder gecontroleerde omstandigheden ten minste vijf dagen na de laatste reiniging en ontsmetting en onder begeleiding van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees, zogenoemde verklikkerdieren worden geplaatst. In de onderhavige regeling wordt het vervoer van verklikkerdieren naar verdachte en besmette bedrijven in de gebieden mogelijk.

Opheffen beschermingsgebieden
Het risico op het ontstaan en de daarna mogelijke verspreiding van aviaire influenza in een gebied wordt met name bepaald door de aanwezigheid van gehouden AI-gevoelige diersoorten en de mest. Het ruimen van AI-gevoelige dieren, reiniging en ontsmetting en de afvoer van mest van besmette bedrijven hebben tot gevolg dat er geen verschil meer bestaat in het risico op een nieuwe uitbraak in een beschermingsgebied en het daaromheen liggende
vervoersbeperkingsgebied. Het is dus niet langer noodzakelijk om, na reiniging en ontsmetting en afvoer van de besmette mest, een onderscheid te maken in het regime van de beschermings- en vervoersbeperkingsgebieden.
In de beschermingsgebieden Beneden Leeuwen, Kapel Avezaath, Ravenstein, Heeswijk Dinther, Deurne, Nederweert, Budel, Echt en Zundert heeft op de besmette bedrijven reiniging en ontsmetting plaatsgevonden en is de mest afgevoerd. Instandhouding van deze beschermingsgebieden is niet meer noodzakelijk. Deze gebieden kunnen dus worden opgeheven, hetgeen betekent dat het regime van het betreffende vervoersbeperkingsgebied van toepassing is. Voor de goede orde wordt opgemerkt dat het beschermingsgebied Gelderse Vallei nog in stand blijft, aangezien nog niet alle mest op de besmette bedrijven is afgevoerd. De maatregelen in dit gebied zijn onverkort van kracht.

Versoepelingen regime vervoersbeperkingsgebieden

Thans wordt doorvoer mogelijk van AI-gevoelige dieren, broed- en consumptie-eieren, gebruikt strooisel en mest afkomstig van AI-gevoelige dieren door de vervoersbeperkings- en beschermingsgebieden. Onder doorvoer wordt verstaan grensoverschrijdende vervoersbewegingen over autosnelwegen door een gebied rechtstreeks naar een bestemming gelegen buiten het gebied. Dat betekent dus, dat geen stop gemaakt mag worden in een dergelijk gebied, behoudens bij een aan de autosnelweg grenzende parkeerplaats, tankstation of bushalteplaats. De artikelen 1, 3, 3a en 4 zijn hierop aangepast.

Aan artikel 3a, zijn drie nieuwe leden toegevoegd. Hierdoor is het mogelijk om dierlijke mest, niet zijnde mest van AI-gevoelige dieren of mest gemengd met mest van AI-gevoelige dieren, te vervoeren binnen een vervoersbeperkingsgebied, niet zijnde een beschermingsgebied.
Daarnaast wordt het mogelijk om wanneer er geen beschermingsgebied in een vervoersbeperkingsgebied meer gelegen is, de dierlijke mest, niet zijnde mest van AI-gevoelige dieren of mest gemengd met mest van AI-gevoelige dieren, te vervoeren van of naar dit vervoersbeperkingsgebied. In het vervoersbeperkingsgebied Gelderse Vallei-Beneden Leeuwen is dit dus nog niet mogelijk. Mest afkomstig van AI-gevoelige dieren mag binnen een vervoersbeperkingsgebied pas vervoerd worden wanneer er binnen een vervoersbeperkingsgebied geen beschermingsgebied meer ligt. Ook dit is dus nog niet mogelijk in het vervoersbeperkingsgebied Gelderse Vallei-Beneden Leeuwen. In dit gebied geldt nog een algeheel verbod op het vervoer van mest afkomstig van AI-gevoelige dieren. Artikel 4 is aan deze wijzigingen aangepast.
Vervoer van AI-gevoelige dieren wordt verruimd. Artikel 9 is derhalve aangepast.
Het was reeds mogelijk om AI-gevoelige dieren, afkomstig uit de vervoersbeperkingsgebieden, niet zijnde beschermingsgebieden, rechtstreeks te vervoeren naar één slachterij gelegen buiten het gebied. In bijlage VI zijn twee andere slachterijen eveneens aangewezen.
Voorts is het toegestaan opfokdieren, afkomstig uit de vervoersbeperkingsgebieden, niet zijnde de beschermingsgebieden, te vervoeren naar een leeg bedrijf of een lege stal van een bedrijf buiten een vervoersbeperkingsgebied in de provincies Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant of Utrecht.
Voorheen waren op grond van artikel 9, derde lid, reeds vier slachterijen aangewezen, gelegen in vervoersbeperkingsgebieden, die AI-gevoelige dieren, afkomstig van buiten de
vervoersbeperkingsgebieden, mochten slachten. Thans zijn in bijlage XI twee nieuwe slachterijen aangewezen.
Eéndagskuikens, afkomstig uit een vervoersbeperkingsgebied, niet zijnde een beschermingsgebied, moeten onmiddellijk uit een gebied worden vervoerd, naar een bedrijf gelegen binnen de provincies Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant of Utrecht. Deze eendagskuikens mogen niet naar een ander vervoersbeperkingsgebied worden vervoerd.

Op grond van artikel 10, tweede lid, was het slechts geoorloofd om broedeieren afkomstig uit een vervoersbeperkingsgebied, niet zijnde een beschermingsgebied, te vervoeren naar een aantal in bijlage X met name aangewezen broederijen, die gelegen waren buiten het vervoersbeperkingsgebied, maar binnen de betreffende provincie. Het aantal broederijen wordt thans niet meer beperkt door een aanwijzing in Bijlage X. Alle broederijen, die geregistreerd zijn overeenkomstig de Verordening productie en handel in broedeieren en levend pluimvee 1992, en die gelegen zijn buiten een vervoersbeperkingsgebied, kunnen broedeieren ontvangen die afkomstig zijn van een bedrijf in een vervoersbeperkingsgebied, niet zijnde een beschermingsgebied. De facto betekent dit dat de broedeieren niet naar een broederij kunnen worden vervoerd die gelegen is buiten de provincies Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Utrecht. Bijlage X is vervallen.

Thans is het op grond van artikel 10, tweede lid, eveneens toegestaan broedeieren, afkomstig van binnen een vervoersbeperkingsgebied, niet zijnde een beschermingsgebied, te vervoeren naar een broederij binnen datzelfde vervoersbeperkingsgebied, niet zijnde een beschermingsgebied.

Een nieuw derde lid is aan artikel 10 toegevoegd, waarin het is toegestaan om broedeieren van buiten een vervoersbeperkingsgebied naar een broederij te vervoeren binnen een vervoersbeperkingsgebied, niet zijnde een beschermingsgebied.

Verklikkerdieren
Voorafgaand aan de vrijgave van besmette bedrijven is het van belang te verifiëren of het AI-virus op dit moment nog aanwezig is op deze bedrijven. Hiertoe zullen in bedrijven, die hebben aangegeven na afloop van de crisis de pluimveehouderij te willen voortzetten, onder gecontroleerde omstandigheden ten minste vijf dagen na de laatste reiniging en ontsmetting en onder begeleiding van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees, zogenoemde verklikkerdieren worden geplaatst. Deze verklikkerdieren zijn AI-gevoelige dieren die geen antistoffen tegen aviaire influenza in hun lichaam hebben, ten minste drie weken oud zijn en van een identificatiemerk zijn voorzien. Bij de plaatsing van deze verklikkerdieren zal ongeveer 1 procent van de reguliere stalbevolking op het besmette bedrijf worden geplaatst. Deze dieren dienen gedurende ten minste 21 dagen in de stal te verblijven en toegang te hebben tot een groot oppervlak van de desbetreffende stallen. Wanneer uit monitoring blijkt dat er gedurende deze periode geen verschijnselen zijn van aviaire influenza bij deze dieren, dan wordt het bedrijf vrijgegeven. Wanneer ook het gebied waarin het bedrijf gelegen is, wordt vrijgegeven, kan worden begonnen met de herbevolking.
In deze regeling wordt het mogelijk gemaakt om de verklikkerdieren afkomstig van buiten een gebied in een gebied te vervoeren naar bedrijven die besmet zijn met aviaire influenza. Daarnaast wordt gewaarborgd dat de voorzieningen die reeds voor deze bedrijven waren getroffen niet worden aangetast doordat er op de desbetreffende bedrijven weer AI-gevoelige dieren aanwezig zijn. Voor de duidelijkheid wordt erop gewezen, dat de mogelijkheid voor het vervoer van AI-gevoelige dieren in het gebied slechts van toepassing is op het vervoer van verklikkerdieren naar besmette bedrijven. Het vervoer van andere AI-gevoelige dieren dan de verklikkerdieren is nog steeds niet toegestaan. Met het binnenbrengen van pluimvee in niet met aviaire influenza besmette geruimde bedrijven en andere inrichtingen in de desbetreffende gebieden zal moeten worden gewacht totdat de procedure met de verklikkerdieren in die gebieden is afgerond en gebleken is dat de verklikkerdieren niet met het AI-virus zijn besmet en de bedrijven derhalve AI-vrij kunnen worden verklaard.

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om een aantal correcties op te nemen.
In artikel 3b is een evenementenverbod opgenomen voor eenhoevigen en evenhoevigen binnen een beschermingsgebied. Dit verbod is niet van toepassing in het daaromheen liggende gedeelte van het vervoersbeperkingsgebied. Bijlage I, onderdeel I, is hierop aangepast.

Artikel 3c, betreffende het rechtstreekse vervoer van eenden afkomstig van buiten een vervoersbeperkingsgebied naar een slachthuis binnen het vervoersbeperkingsgebied, is vervallen, omdat deze bepaling ook valt onder de reikwijdte van artikel 9, derde lid, van de regeling. De bij dit artikel behorende Bijlage II vervalt derhalve ook. In bijlage VII is de opslagplaats Lunenburg BV te Veghel geschrapt, aangezien deze opslagplaats niet meer in gebruik is.

Ten behoeve van de overzichtelijkheid is de tekst van de regeling in zijn geheel vervangen.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

27 jun 03 13:12