Anti Racisme Informatie Centrum

Nieuws
email

Persbericht

Utrecht, 26 juni 2003

Verzoek aan minister Verdonk: Maak verblijfsvergunning weer betaalbaar

Organisaties vinden kostenverhoging onredelijk en onrechtmatig

Een groot aantal organisaties vraagt de nieuwe minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, mevrouw Verdonk, om de verhoging van de legeskosten voor verblijfsvergunningen ongedaan te maken. De kosten voor het aanvragen en verlengen van een verblijfsvergunning werden in 2002 en begin 2003 sterk verhoogd. Een groot aantal organisaties is het niet eens met de exorbitante stijging van deze legeskosten. Vrijwel alle vreemdelingen en hun Nederlandse partners worden met de verhoging geconfronteerd en velen moeten zich in de schulden steken om de kosten te kunnen betalen. Er zijn zelfs vreemdelingen die in de illegaliteit belanden omdat zij de leges voor de verlenging van hun aanvraag niet op kunnen brengen. De betrokken organisaties komen in hun werkzaamheden veel schrijnende situaties tegen als gevolg van de legesverhogingen. Bovendien bestaat er grote onrust onder hun achterban.

Een gezin met twee kinderen ouder dan twaalf moet 1720 betalen voor de behandeling van hun verblijfsaanvraag. Voorheen bedroegen die kosten 227, wat neerkomt op een verhoging van 660%. Een jaar later moeten zij voor de verlenging van hun vergunningen 1140 neertellen, wat vóór de verhoging gratis was. Na vijf jaren kunnen zij in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, maar moeten daar dan 3560 voor betalen, terwijl dat eerder slechts 900 was. Ter vergelijking: het netto-minimumloon bedraagt 1027.

Volgens de organisaties is de legesverhoging niet alleen onredelijk, maar ook onrechtmatig. De sterke stijging van de kosten is volgens hen in strijd met de Grondwet, de Vreemdelingenwet en verschillende internationale verdragsbepalingen.

Verzoeken van de organisaties aan de heer Nawijn, de vorige minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, om verlaging van de leges, zijn niet ingewilligd. Ook Kamervragen hebben niet geleid tot de intrekking van het legesbesluit. Per brief is Minister Verdonk nu verzocht met de betrokken organisaties in overleg te treden om een einde te maken aan deze onredelijke situatie. Wanneer de minister niet binnen twee weken aangeeft met de organisaties in gesprek te willen treden en de legesverhogingen ongedaan te maken, zullen de organisaties de staat dagvaarden en de rechter vragen uitspraak te doen over de rechtmatigheid van de legesverhogingen.

De brief aan de minister is verstuurd namens de volgende organisaties:
* Advies- en Begeleidingscentrum voor Jongeren;
* Anatolische Ouderenvereniging Rijnmond;
* IMAD B.V., Immigratie Adviescentrum;

* Inspraakorgaan Turken;

* Federatie van Democratisch Sociale Verenigingen (DSDF);
* FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling;
* Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR);
* Lize, Overlegpartner Rijksoverheid Zuideuropese gemeenschappen;
* Milli Görüs Noord-Nederland;

* Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB);
* Nederlandse Unie van Turks-Islamitische Organisaties (HTIKB);
* Platform Buitenlandse arbeiders Rijnmond;
* Samenwerkende Arabische Jongeren;

* Samenwerkingsverband van Marokkanen en Tunesiërs (SMT);
* Stem van Marokkaanse Democraten in Nederland;
* Stichting Rechtsbijstand Asiel Amsterdam (SRA Amsterdam);
* Stichting Rechtsbijstand Asiel s-Hertogenbosch (SRA s-Hertogenbosch);

* Stichting Rechtsbijstand Asiel Hofressort Arnhem (SRA Noordoost Nederland);

* Stichting Turks Sociaal-Cultureel Centrum Venlo;
* Surinaams Inspraakorgaan (SIO);

* Turkse arbeidersvereniging in Nederland (HTIB);
* Turks-Islamitische Culturele Federatie;
* Vereniging VluchtelingenWerk Nederland (VVN);
* Vluchtelingen-organisaties Nederland (VON).

Nadere Informatie Joëlle de Poorte ,FORUM: 030-2974302, Harm van Zuthem , IOT: 030-2343625 en Dick Houtzager, LBR: 010-2010201.

Laatste wijziging: 27-06-03