Nederlandse Spoorwegen

Persbericht
Utrecht, 27 juni 2003

NS breidt assistentie aan gehandicapten uit met vier stations

Vanaf 1 juli 2003 breidt NS de assistentieverlening aan mensen met een handicap uit met vier stations. Mensen met een handicap kunnen vanaf die datum ook voor de stations Naarden-Bussum, Schiedam Centrum, Gouda-Goverwelle en Landgraaf hulp bij het in- en uitstappen van de trein aanvragen. In totaal biedt NS deze service vanaf 1 juli op 106 stations: op 45 grotere stations van de eerste tot en met de laatste trein, op de overige 61 (inclusief de vier nieuwe stations) op werkdagen van 07:00 uur tot 23:00 uur en in het weekend van 08:00 uur tot 22:00 uur.

De assistentieverlening aan mensen met een handicap die per trein willen reizen is vanaf 1 september 2002 verbeterd. Sinds die datum is hulp bij het in- en uitstappen van de trein tot drie uur voor aanvang van de reis aan te vragen, dat was voorheen 24 uur van tevoren. Daarnaast zijn de openingstijden van het bureau Assistentieverlening Gehandicapten uitgebreid: het bureau is 7 dagen per week tussen 07:00 uur en 23:00 uur bereikbaar.

NS heeft regelmatig overleg met de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en andere partijen in het Landelijk Overleg Consumentenorganisaties Openbaar Vervoer (LOCOV) over de voorzieningen die NS biedt. Daarnaast is er met het Landelijk Bureau Toegankelijkheid (LBT) in oktober 2002 een overeenkomst getekend om te waarborgen dat nieuwe voorzieningen ook door mensen met een handicap te gebruiken zijn. Het LBT toetst deze voorzieningen voor NS.


* * * * *

|Noot aan| |