Ingezonden persbericht


2003-06-25

IJSLANDNIEUWS

Nationaal Park Thingvellir genomineerd als Werelderfgoed UNESCO

In Thingvellir ontstond in 930 het eerste parlement in Europa. De lieflijke vallei van het parlement was 770 jaar lang jaarlijks het toneel van besluitvorming en rechtspraak. Deze historische plaats is voorgedragen voor opname op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Thingvellir, dat 50 km ten oosten van Reykjavik ligt, werd in 1928 IJslands eerste Nationale Park. Niet alleen politiek/historisch gezien is Thingvellir interessant maar ook geografisch, want dwars door de vallei loopt de Midden-Atlantische rug die de geologische grens vormt tussen het Noord-Amerikaanse en het Europese continent. Deze Atlantische rug, die begrensd wordt door scheuren en kloven, wordt ieder jaar ongeveer twee centimeter breder. Vanaf de steile kloofwand van de Allmannagjárots aan de Europese kant heb je een fantastisch uitzicht over Thingvellir en kun je het verloop van de Midden-Atlantische rug prachtig volgen. Thingvellir is ook vandaag nog een belangrijke plaats waar de IJslanders bij elkaar komen om nationale feesten te vieren, zoals de 60ste onafhankelijkheidsverjaardag van IJsland op 17 juni a.s. Verwacht wordt dat de UNESCO op deze Nationale Feestdag zal aankondigen Thingvellir op te nemen op haar Werelderfgoedlijst. Thingvellir is één van de meest bezochte toeristenattracties van IJsland. Kijk ook op Internet: www.thingvellir.is

Icelandair participeert in het Priviumprogramma Schiphol

Icelandair maakt sinds kort gebruik van de Priviumservice van Schiphol. Hierdoor kunnen de passagiers van Icelandair gebruikmaken van de snelle en efficiënte incheck- en controlemogelijkheden voor Priviumkaarthouders. De service begint al bij het parkeren, want Priviumkaarthouders kunnen in de parkeergarage P2 of op langparkeren P3 parkeren op speciale parkeerplaatsen dichtbij de Terminals of busshuttles. In de rij staan bij de incheckbalie is ook verleden tijd want kaarthouders kunnen bij Icelandair, ongeacht welke klas men vliegt, inchecken aan de businessklasbalie. De incheckbalie zal naast het Business Class-logo van Icelandair ook het Priviumlogo voeren. Bij de grenscontrole verloopt de identificatie door middel van irisherkenning, die veilig en aanmerkelijk sneller is dan de paspoortcontrole doordat gebruikgemaakt wordt van speciale fast-track-poorten. Verder is er een speciale veiligheids- en bagagecontrole voor Priviumleden. De irisscan is ontworpen door Amsterdam Airport Schiphol aan de hand van eigen specificaties. De benodigde software is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de Koninklijke Marechaussee Schiphol (luchthavenpolitie.) Kijk ook op Internet: www.privium.nl.

Testikels een IJslandse lekkernij

Ramtestikels zijn zo in trek dat de firma Nordlenska nauwelijks aan de vraag ernaar kan voldoen. Nordlenska verwerkte de afgelopen winter meer dan acht ton ramtestikels, merendeels bestemd voor export naar Denemarken, Duitsland en Noorwegen. Ook in IJsland zijn de ballen van de ram heel populair, met name bij kinderen. In de noordelijke stad Akureyri waren de afgelopen winter tijdens Þorrablót de ramballen als snack het meest in trek. Þorrablót of Þhorri (bijnaam van de god Þhor) is het midwinterfeest, dat loopt van 19 januari en tot 19 februari. In deze periode eten de IJslanders traditionele vikinggerechten, zoals gefermenteerde haai, gerookt lamsvlees, verschillende stokvissoorten, gezouten haring, bloed en leverworst, hoofdkaas, knolraapmoes, pompernikkelbrood en ramtestikels.

Topmode in Reykjavik

De 'New York Post' stelt dat Reykjavik wat mode betreft 's werelds best bewaarde geheim is. Vooral de dure modemerken zijn in Reykjavik aantrekkelijk geprijsd. In het artikel wordt een tweedaagse 'Shopping Trip' beschreven, compleet met informatie over kleding, prijzen, websites, telefoonnummers en adressen. Volgens 'De Post' is merkkleding in Reykjavik 30% goedkoper dan in New York. Bovendien kan men bij aankopen vanaf 5000 ISK (ca. E 60) in één winkel de BTW bij vertrek op de luchthaven terugrijgen. Shoppen in Reykjavik wordt in het artikel niet alleen voordelig genoemd maar ook inspirerend want er is veel lof voor de IJslandse ontwerpers van mode en modeaccessoires. De taal is bij het winkelen geen enkel probleem: IJslanders spreken uitstekend Engels.

Herdubreid koningin onder de bergen
Midden in de uitgestrekte lavawildernis van Noord-IJsland, ten oosten van Myvatn, ligt de tafelberg Herdubreid. Herdubreid betekent 'Dame met de brede schouders'. Die naamgeving wordt duidelijk als je de wildernis van Ódádahraun in rijdt en de Herdubreid voor je ziet oprijzen. Wat opvalt, is dat de Herdubreid vanaf de basis bijna perfect symmetrisch schuin toeloopt en eindigt in een paar hoekige, rotsachtige schouders met daarboven een kegelvormig plateau. Van welke kant je de berg ook benadert, de vorm blijft onveranderd. Vanwege deze serene schoonheid lokt Herdubreid jaarlijks vele toeristen, die de berg beklimmen om te genieten van het overweldigende uitzicht. De berg is vanaf de ringweg goed te bereiken via de F88, die langs de grote Askja-krater voert. Ongeveer 15 km ten zuiden van Herdubreidarlindar voert een jeepspoor in noordwestelijke richting naar het parkeerterrein aan de noordwestkant van de berg. Vanaf hier loopt het pad naar de top. Het wandelpad maakt deel uit van de 'Askja Trail' dat de Touring Club van Akureyri heeft uitgezet door het bizarre landschap van Ódádahraun. Herdubreid is met zijn 1.682 m één van de hoogste bergen van IJsland. De faam van de berg is groot: in de middeleeuwse sagen wordt hij al beschreven en als schildersmodel is de berg veruit favoriet. De geschiedenis van Herdubreid gaat terug tot de Hrafnkels Saga, die rond 1300 geschreven is. De naam Herdubreid zelf gaat nog verder terug, tot de tijd van de eerste Noorse kolonisten in 1100. Zij vernoemden de berg naar de Noorse berg Herdabreida. De berg die in 1881 voor het eerst door William Lee Howard bedwongen werd, is nog steeds een populaire klimbestemming. Er zijn twee manieren om de berg te beklimmen. De korte route begint op het parkeerterrein en voert langs een ongemarkeerd pad rechtstreeks naar de rotsachtige schouders. De lange beklimming begint in de Thorsteinsskáli-hut aan de westkant van de berg en voert via een uitgezette route van 11 km rond de noordkant terug naar de parkeerplaats. Het pad omhoog voert langs een rijke variëteit aan bloemen en korstmossen. Onderweg toont de berg zijn geschiedenis in de vorm van grotten en veelkleurig gesteente die in de IJstijd ontstaan zijn door vulkaanuitbarstingen onder het gletsjerijs. Voor de beklimming van de top zijn ijsbijl en klimijzers geen overbodige luxe want 's zomers ligt hier nog vaak sneeuw. De verticale stijging vanaf de parkeerplaats tot de rand van het plateau is 700 meter en de beklimming duurt twee tot drie uur. Vanaf de plateaurand is het nog 1,7 km naar de top, met een hoogteverschil van 250-300 meter. Bij helder weer wordt de klimmer op de top rijkelijk beloond met een adembenemend panorama. Hier ligt IJsland aan je voeten met zijn ongerepte, woeste binnenland en zijn monsterachtige bergen met uitgestrekte gletsjers.

Oud handelscentrum in Eyrarbakki

Het oude vissers- en handelsplaatsje Eyrarbakki is een geliefde toeristische attractie vanwege zijn romantische ligging aan zee. Het dorpje heeft twee musea die gewijd zijn aan het unieke verleden. Het Volksmuseum voert de bezoeker terug naar de tijd tussen 1850 en 1930, toen Eyrarbakki een belangrijk handelscentrum van Zuid-IJsland was. Het museum is gehuisvest in 'Het Huis', één van de oudste huizen in IJsland. Het huis was eigendom van de Deense koopman Lefolli, die hierin zijn handelsfirma voor verkoop van wol en vlees en inkoop van graan en porselein gevestigd had. Het Maritiem Museum biedt een kijkje in het dagelijkse leven van een IJslands vissersdorpje aan het begin van de vorige eeuw.

Reykjavik: Cultuurhuis toont kostbare middeleeuwse manuscripten

In het Cultuurhuis, één van de mooiste gebouwen van Reykjavik, is nu een uitzonderlijke verzameling van IJslandse middeleeuwse manuscripten te zien. De tentoonstelling 'IJslandse Manuscripten: Middeleeuwen tot Modern' is de grootste tentoonstelling van manuscripten ooit. Verdeeld over twee verdiepingen toont het Cultuurhuis IJslands rijke culturele erfenis: IJslandse handschriften uit de Middeleeuwen die pas 30 jaar geleden weer uit Denemarken terugkwamen en behoren tot de belangrijkste middeleeuwse literaire werken. Te zien zijn o.a. de perkamentrollen met de 'Eddic' en 'Egil's Saga'. De tentoonstelling laat op een levendige manier zien welke rol de manuscripten door de eeuwen heen vervulden; de waarde voor de samenleving; hoe ze werden gebruikt en soms misbruikt. Hier kom je meer te weten over de 'Engelse invasie' en de fascinatie van de Engelsen voor oude manuscripten - van de Victoriaanse misvattingen over de Vikingen tot de bron van Tolkiens inspiratie voor het schrijven van de 'Lord of the Rings'. De tentoonstelling toont ook de donkere rol die de manuscripten speelden, doordat de nazi's ze misbruikten als puur Arische literatuur, en de Finland-gekte die aan het eind van de negentiende eeuw in Noord-Amerika heerste. Hier zie je hoe de middeleeuwse schrijvers hun schrijfmateriaal prepareerden en kan je zelf met een veer op perkament schrijven. Tenslotte toont de expositie hoe IJslanders hun culturele erfgoed zien: van de romantische dichters van de 19e eeuw tot Nobelprijswinnaar Halldór Laxness' modernisering van de sagen; van de stripboeken tot het gebruik van oude symbolen in moderne logo's. Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een prachtig boek uitgegeven met schitterende illustraties en foto's. De tentoonstelling is dagelijks van 11-17 uur geopend. Kijk voor informatie over de manuscripten op Internet: www.am.hi.is De website van het Cultuurhuis www.thjodmenneng.is zal over een maand actief zijn.

101 Hotel in Wallpaper

De trendy postcode 101 Reykjavik is een exclusief hotel rijker: 101 Hotel. Achter de muisgrijze gevel uit 1930 bevindt zich een luxueuze wereld die ontworpen is door de eigenares Ingibjörg Pálmadóttir zelf. Pálmadóttir ontwierp een serene sfeer in grijze en zwart/witte tinten boven een warme eikenhouten vloer. Het hotel behoort tot de internationale hotelketen 'Design Hotels'. De designbijbel Wallpaper heeft het 101 Hotel al opgemerkt en erover gepubliceerd. Pálmadottir, die haar opleiding in Parson's School of Design in New York heeft afgerond, heeft een stijlvolle wereld gecreërd, waarin de gasten de highlights van het décor vormen. Het luxe hotel heeft echt alles in huis om de gasten te verwennen, van de hotelkamer met de Japanse badkamer tot het stoombad in de kelder. Op de begane grond bevinden zich de hotelbar en het restaurant. Het restaurant heeft een verrassende Europees/Aziatische kaart. De bar is absoluut cool met zijn lange zwart granieten blad, witleren barkrukken en glazen plafond en is nu al een hangout van de hippe gasten. De library-lounge is met zijn open haard en zachte sofa's uitnodigend warm. Het hotel beschikt verder over een state-of-the-art conferentiecentrum. 101 Hotel ligt in het centrum dichtbij de winkels, restaurants, bars, musea en nachtclubs. Kijk ook op Internet: www.101hotel.is

Wist u dat .

IJsland volgens de National Geographic het schoonste land ter wereld is en dat de vervuiling veroorzaakt door auto's straks tot het verleden behoort wanneer IJsland overschakelt op waterstof als brandstof voor auto's, bussen en vissersboten.

Voor meer informatie en persfoto's:
ICELANDAIR Amsterdam tel: 020 521 39 55, fax: 020 6238010, e-mail: ams@icelandair.is. Internet: www.icelandair.nl

HARTcommunications PR Icelandair Nederland, Zwolsestraat 1-D, 2587 TX DEN HAAG, telefoon: 070-3387541, e-mail: info@hartcommunications.nl


---- --