Ministerie van Justitie

Eerste uitzetcentrum in gebruik genomen
27 juni 2003

Op Rotterdam Airport bij Zestienhoven heeft minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) het eerste uitzetcentrum in gebruik genomen. Uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen worden daar opgesloten als uitzetting naar het land van herkomst op korte termijn haalbaar is. Er volgt een onderzoek naar identiteit en nationaliteit ten behoeve van het verkrijgen van (vervangende) reisdocumenten om terug te kunnen keren. Er zijn ongeveer 80 plaatsen beschikbaar.

In november komt er een tweede centrum op luchthaven Schiphol. Dit jaar worden in de twee uitzetcentra 300 plaatsen in gebruik genomen. De uitzetcentra passen in het beleid van de regering om meer werk te maken van het uitzetten van vreemdelingen. Uit de al bestaande Vreemdelingenbewaring worden illegalen soms na zes maanden vrijgelaten omdat uitzetting niet lukt.

Het merendeel van het aantal verwijderde personen per vliegtuig gaat via reguliere lijnvluchten. Een relatief klein deel vertrekt via overheidsvluchten (charters).