Hoofdbedrijfschap Afbouw en Onderhoud

Nieuwsarchief

Wand en plafondsector: kwaliteitssprong door maatwerk

Bron: Persbericht HAO, 26 juni 2003

Nieuwe "Tabellenkaart": helderheid over niveaus van afwerking

De wand- en plafondmontagesector gaat meer kwaliteit leveren en op een hoger niveau afwerken. Vanaf nu kan de opdrachtgever kiezen uit een systeem van zes afwerkingsniveaus voor zowel wanden als plafonds van gipskarton-plaat en gipsvezelplaat. Het hoogste niveau is nieuw: een dunne pleisterlaag over het gehele oppervlak. Het is een effectieve methode om het aloude pro-bleem te verminderen van zichtbare kleine onregelmatigheden bij strijklicht.

De nieuwe aanpak is een stap in het kader van het sectorale kwaliteitsbeleid. De zes niveaus zijn vastgelegd in de nieuwe tabel "Afwerkingsniveaus van in het werk af te werken gipskarton en gipsvezelplaten op systeemwanden en -plafonds". Deze tabel wordt op bedrijfsniveau hanteerbaar gemaakt met een praktische, geplastificeerde gebruikskaart. De kaart is bedoeld om de juiste toepassing en afwerking van onder-gronden op wand- en plafondsystemen, als voorbereiding voor verdere afwerking, te bevorderen. De tabel is inmiddels opgenomen in de STABU Standaard(normering).

De tabel is ontwikkeld op verzoek van de sector door het Hoofdbedrijfschap Afbouw en Onderhoud. Dit gebeurde in samenwerking met de werkgeversorganisatie (NOA), de fabrikanten (NBVG) en de STABU. De kaart wordt in een oplage van 10.000 exem-plaren verspreid onder bedrijven, organisaties, opdrachtgevers, architecten etc.

Afstemming branches
De tabel voor wand- en plafondbedrijven is tevens een stap in de verdergaande samen-werking en afstemming tussen de branches in de afbouw en onderhoudsector en in de bouwketen. Beter omschreven afwerkingen door wand- en plafondbedrijven zijn een belangrijke voorwaarde voor een optimaal resultaat in de esthetische afwer-kin-gen door schilders en stukadoors. De tabellenkaart vervangt, voor wat betreft de gipskarton- en gipsvezelplaten, de oude tabel "Oppervlaktebeoordelingscriteria systeemwanden". In de oude tabel waren de criteria voor plafonds van gipskarton- en gipsvezelplaten nog niet opge-nomen.

De nieuwe systematiek is in feite een stap van 3 naar 6 kwaliteitsniveaus. De tabellenkaart geeft een beeld welk afwerkingniveau voor welk doel geschikt is.

Het hoogste niveau van afwerking van gipsplaten met voegwerk werd tot nu toe bereikt door alleen de naden en schroefgaten te vullen en te finishen. Probleem was daarbij het verschil in zuiging, waardoor na het schilderen baanvorming zichtbaar bleef. Om glad werk af te kunnen leveren worden de niveaus van afwerking verbe-terd en is het hogere niveau voor afwerking geïntroduceerd.

Geïnteresseerd?
De tabellenkaart kunt u hier bestellen.
Voor meer informatie kunt u bellen met een van de medewerkers van het Servicecentrum via 070 - 33 66 555. Een e-mail sturen kan natuurlijk ook.