Ministerie van Defensie


---


---

Rapport IGK omtrent dodelijk ongeval aangeboden aan de Tweede Kamer

27-06-2003

De Inspecteur Generaal Krijgsmacht (IGK), luitenant-generaal De Veer, heeft vandaag (27 juni) zijn onderzoeksconclusies omtrent een dodelijk ongeval bij de krijgsmacht aangeboden aan de Tweede Kamer. Het ongeluk vond plaats op 8 mei 2001. Het Crowd and Riot Control (CRC) peloton van de 14e Afdeling Veldartillerie voerde toen een oefening uit in het kader van een crisisbeheersingsoperatie te Bugojno in Bosnië. Bij het ongeval is één militair overleden en raakten drie militairen gewond.

Naar aanleiding van dit ongeval heeft al een aantal onderzoeken plaats gevonden. Om een antwoord te vinden op nog openstaande vragen kreeg de IGK de opdracht een nader onafhankelijk onderzoek in te stellen. Hiervoor is een commissie ingesteld, bestaande uit luitenant-kolonel F.A. Schuering en luitenant-kolonel G.J.M. Wolters, van de IGK-staf en luitenant-kolonel buiten dienst Th.H.A. Rump, voormalig medewerker van de staf IGK. Ook mr. P.J. Boukema, staatsraad in buitengewone dienst, werd betrokken voor advies.

In het rapport komen de volgende zaken aan de orde: De opleiding van CRC-pelotons, de aanloop naar en de toedracht van het ongeval, de acties van het Ministerie van Defensie na het ongeval, de hulpverlening en nazorg aan de nabestaanden van het slachtoffer. Het rapport eindigt met conclusies, aanbevelingen en een appreciatie van de commissie.

Gerelateerde pagina's

* IGK-rapport inzake dodelijke ongeval kanonnier Alsemgeest