Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Pensioenfondsen moeten voldoende geld in kas hebben

Nr. 2003/93
27 juni 2003

Voldoende financiële dekking blijft uitgangspunt bij toezicht pensioenfondsen

Pensioenfondsen moeten ook in de toekomst aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Deelnemers aan pensioenregelingen en gepensioneerden moeten er op kunnen vertrouwen dat afspraken over pensioen worden nagekomen. Daarom moeten sociale partners over de pensioenafspraken volstrekte helderheid geven. Dat geldt ook voor de afspraken over de indexatie van pensioenen. De Pensioen- en Verzekeringskamer zal bij het toezicht maatwerk leveren.

Dit blijkt uit een nota die staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Stichting van de Arbeid heeft gestuurd. Binnenkort overlegt hij hierover met de sociale partners, vooruitlopend op de uitwerking hiervan in de nieuwe Pensioenwet. De nota is het vervolg op de afspraken die op 8 mei jl. met de Stichting van de Arbeid zijn gemaakt. Het streven is dat overleg voor 1 oktober van dit jaar af te ronden. De Tweede Kamer zal van de uitkomst van het overleg op de hoogte worden gesteld.

Wat Rutte betreft blijft uitgangspunt dat pensioenfondsen altijd over voldoende vermogen moeten beschikken om alle toegezegde pensioenen te kunnen uitbetalen. Het vermogen van een pensioenfonds dient in ieder geval zo groot te zijn, dat met een hoge mate van zekerheid kan worden voorkomen dat een fonds binnen een jaar met een tekort, of onderdekking te maken krijgt.

De Pensioen- en Verzekeringskamer zal bij het toezicht maatwerk leveren. Er zal onder meer rekening worden gehouden met de verschillende soorten pensioenfondsen en de omvang van de fondsen. Slechts bij hoge uitzondering is een tekort bij een pensioenfonds toelaatbaar. Als zo'n situatie zich toch voordoet, moet het bestuur van het pensioenfonds maatregelen nemen om zo snel mogelijk een eind te maken aan deze situatie.

Om onderdekking te voorkomen wil de staatssecretaris dat er in het toezicht 'alarmbellen' komen. Er zal duidelijker dan in het verleden moeten worden afgesproken welke maatregelen pensioenfondsen bij een dalend vermogen moeten nemen om hun eigen vermogen op peil te houden. Die maatregelen moeten vooraf aan de deelnemers en gepensioneerden duidelijk zijn en door de Pensioen- en Verzekeringskamer zijn goedgekeurd.

Het Centraal Planbureau en De Nederlandsche Bank/Pensioen- en Verzekeringskamer is gevraagd te adviseren over de hoogte van het vereiste eigen vermogen van pensioenfondsen en de hersteltermijnen die in acht moeten worden genomen als zich een situatie van onderdekking voordoet. Daarbij zal rekening worden gehouden met de macro-economische gevolgen van de hersteltermijnen.


---

De volledige tekst van de nota staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.szw.nl (klikken op 'Officiële publicaties' in de rechter knoppenbalk).

27 jun 03 16:05