Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MINLNV: Minister Veerman versoepelt maatregelen vogelpest

nr. 70 27 juni 2003

Minister Veerman versoepelt maatregelen vogelpest.

Minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft vandaag de regels over de vogelpest opnieuw versoepeld. Vanaf 27 juni om 13.00 uur gelden de volgende versoepelingen.

Beschermingsgebieden
Nu de mest van de meeste besmette bedrijven is afgevoerd zijn volgende beschermingsgebieden opgeheven: Beneden Leeuwen, Kapel Avezaath, Ravenstein, Heeswijk Dinther, Deurne, Nederweert, Budel, Echt en Zundert. Voor deze gebieden geldt nu het regime van de vervoersbeperkingsgebieden.
Alleen het beschermingsgebied Gelderse Vallei blijft nog in stand, aangezien in dit gebied nog niet alle mest van de besmette bedrijven is afgevoerd. De maatregelen in dit gebied blijven onverkort van kracht.

Versoepelingen vervoersbeperkingsgebieden
Daarnaast is een aantal versoepelingen doorgevoerd in het regime van de vervoersbeperkingsgebieden, met uitzondering van de daarin gelegen beschermingsgebieden.
Doorvoer wordt mogelijk van AI-gevoelige dieren, broed- en consumptie-eieren, gebruikt stooisel en mest afkomstig van AI-gevoelige dieren door de vervoersbeperkings- en beschermingsgebieden en door de provincies waar deze gebieden in liggen (Flevoland, Utrecht, Gelderland, Noord- Brabant en Limburg) Mest van AI-gevoelige dieren, al of niet gemengd, mag ook van of naar een vervoersbeperkingsgebied, maar alleen als daar geen beschermingsgebied meer in ligt.
Het is ook toegestaan opfokdieren, afkomstig uit de vervoersbeperkingsgebieden (niet uit de beschermingsgebieden), te vervoeren naar een leeg bedrijf of een lege stal van een bedrijf buiten een vervoersbeperkingsgebied in de provincies Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant of Utrecht.
Eendagskuikens, afkomstig uit een vervoersbeperkingsgebied (niet uit de beschermingsgebieden), moeten onmiddellijk uit een gebied worden vervoerd, naar een bedrijf gelegen binnen de provincies Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant of Utrecht. De eendagkuikens mogen niet naar een ander vervoersbeperkingsgebied worden vervoerd. Broedeieren afkomstig uit een voervoersbeperkingsgebied (niet uit de beschermingsgebieden) mogen weer vervoerd worden naar een broederij binnen datzelfde vervoersbeperkingsgebied.
Het is ook toegestaan om broedeieren van buiten een vervoersbeperkingsgebied naar een broederij te vervoeren binnen een vervoersbeperkingsgebied (niet naar een beschermingsgebied).

Daarnaast wordt vervoer van verklikkerdieren naar besmette bedrijven mogelijk gemaakt.

De Regeling compartimentering AI-gevoelige dieren 2003 en de Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I zijn aan deze wijzigingen aangepast.

27 jun 03 16:27