NEDERLANDS SPOORWEGMUSEUM

Verjaardagsfeest in spijkerbroek

Persbericht
Utrecht, 25 juni 2003

Thea Beckman 80 jaar
Verjaardagsfeest in het Spoorwegmuseum

Kinderen maken kans op een rol in Crusade in Jeans!

Op zaterdag 28 juni viert Thea Beckman, 'The Grand Old Lady' van het historische jeugdboek, haar tachtigste verjaardag in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Het verjaardagsfeest is een idee van de uitgeverij Lemniscaat en wordt mede mogelijk gemaakt door NS in het kader van 'Tijd voor Lezen'. De presentatie van deze dag is in handen van Sipke Jan Bousema. Hij speelt een scène uit Beckmans nieuwe boek Gekaapt!. Tijdens deze dag kunnen kinderen meedoen aan een speurtocht, waarmee zij een rol kunnen winnen in Crusade in Jeans, de verfilming van Kruistocht in spijkerbroek.

Verjaardagsfeest in spijkerbroek
Omstreeks 12.15u komt Thea Beckman aan met de speciale Thea Beckman Express. Als ze is uitgestapt, krijgt Thea Beckman het eerste exemplaar van haar historische jeugdroman Gekaapt! overhandigd door Sipke Jan Bousema, bekend van de Museumbende. Speciaal voor Thea Beckman wordt er een enorme taart gebakken! Van deze superverjaardagstaart kunnen maar liefst 1000 kinderen eten. De dresscode voor het verjaardagsfeest is een spijkerbroek.

Win een filmrol
Het grootste succes van Thea Beckman, Kruistocht in Spijkerbroek, wordt verfilmd en de film gaat Crusade in Jeans heten. Tijdens het verjaardagsfeest is er een speurtocht door het museum. De uitkomst van de speurtocht kan worden ingeleverd. Uit de goede antwoorden worden 20 namen van kinderen getrokken die in het voorjaar 2004 twee dagen lang als figurant mogen meelopen op de middeleeuwse set (België of Luxemburg) van Crusade in Jeans.

Thea Beckman signeert
Onder de noemer 'Reizen door de boeken van Thea Beckman' worden de verhalen van de schrijfster in het Spoorwegmuseum tot leven gebracht. In speciaal daarvoor ingerichte rijtuigen lezen verhalenvertellers voor uit de boeken van Thea Beckman.
Maar er is nog meer te beleven! Er is een kinderboekwinkel waar Beckmans werk wordt verkocht en 's middags signeert Thea Beckman haar boeken, waaronder haar nieuwe boek Gekaapt! Er is een show middeleeuws dansen met aansluitend een workshop voor de belangstellenden. En in de speciale kooktent is het mogelijk om een les historisch koken te volgen.

Openingstijden: 11.30 - 17.00 uur
Entreeprijzen: Volwassenen EUR 8,- kinderen 4 t/m12 jr. en 65+ EUR 6,- Tevens CJP en Museumkaart geldig.