Ingezonden persbericht


25 juni 2003 c050

Nijmegen
2000 jaar leven
1900 jaar stad

In 2005 viert de oudste stad van Nederland haar 2000 jarig bestaan en het feit dat ze 1900 jaar over stadsrechten beschikt. Dat moet een feest van, voor en door Nijmegenaren worden. Om dit te realiseren wordt al anderhalf jaar van te voren de aftrap verricht met een startmanifestatie op zaterdag 28 juni.

Deze startmanifestatie is bedoeld als bemiddelingsmarkt en om ideeën te verzamelen. Inwoners, verenigingen, instellingen en bedrijven kunnen met elkaar in contact komen en ideeën uitwisselen. Mensen kunnen met nieuwe ideeën komen, maar ook aansluiten bij een bestaand idee. Vrijwilligers kunnen hun diensten aanbieden en ook sponsoren kunnen zich melden. De gemeente wil zo het jubileum in handen van de stad en de inwoners leggen; 2005 wordt geen privé-feestje van de politiek, maar een jubileumjaar voor alle Nijmegenaren.

Nijmegen 2000 jaar leven, 1900 jaar stad moet een hefboom en vliegwiel zijn om verbeteringen in de stad door te voeren en sociale verbanden te versterken. Het doel is te komen tot bruisende activiteiten in het hart van de stad, maar in alle wijken. Activiteiten op het vlak van sport, cultuur, onderwijs en cultuurhistorie, waarbij iedereen welkom is. Deze activiteiten kunnen vervolgens leiden tot blijvende effecten. Een grotere sociale cohesie en een groter sport- en cultuurbereik. De rijke geschiedenis van de stad wordt beter zichtbaarder gemaakt, waardoor deze aantrekkelijker wordt voor meer bezoekers aan de stad. De gemeenteraad heeft daar een budget van 2,2 miljoen euro voor gereserveerd.

De gemeente Nijmegen fungeert momenteel als aanjager rond Nijmegen 2000 jaar leven, 1900 jaar stad. Maar juist omdat het van, voor en door de stad is, neemt de Stichting Nijmegen 2000 jaar na de zomer het stokje over. De Stichting Nijmegen 2000 jaar, draagt zorg voor ondersteuning, regie, faciliteiten, fondsenwerving en publiciteit rond het feestjaar.

Het programma van de aftrapmanifestatie op het Mariënburg: 14.00 - 16.00 uur

Markt
In marktkraampje presenteren tal van organisaties en instellingen hun ideeën voor Nijmegen 2000 jaar op het gebied van sport, historie, onderwijs en cultuur. U kunt ook uw eigen ideeën hier kwijt, of aansluiting zoeken bij plannen van anderen.

Interviews
Redacteuren Rob Jaspers en Ted Maas, van Dagblad De Gelderlander, gaan met een microfoon op zoek naar het Nijmegen-gevoel.

Optredens
Tussen de drukte door zijn er diverse optredens van ondermeer: Het Nijmeegs Symfonisch Blaasorkest, het Nijmeegs Soaptheater en veel Wereldmuziek.

Nijmegen in Beeld
De Stichting Nijmegen in Beeld vertoont films over Nijmegen in haar pand aan het Mariënburg.

NEC
NEC trainer Anton Jansen geeft een speciale training.

Nijmegen gedicht
Vanaf 16.00 uur start in verband met de beperkte ruimte, een speciaal programma voor genodigden in cultureel centrum en filmhuis LUX, waar de Nijmeegse dichter H.H. ter Balkt (P.C. Hooftprijs 2003) een speciaal Nijmegen gedicht voordraagt. Samen met de Nijmeegse kunstenaar Jac. Splinter en in Nijmegen wonende vluchtelingen bieden zij stof voor discussie over het 'Nijmegen gevoel' en 'de staat van de stad'. De media zijn hierbij van harte uitgenodigd.

Voor de viering van Nijmegen 2000 jaar stad, 1900 jaar leven is tevens een speciale website ontworpen en een apart email adres.

Website: www.nijmegen2000.nl

Email: info@Nijmegen2000.nl

Het publiek kan daarnaast informatie krijgen bij het Gemeentelijk Informatiecentrum Open Huis
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen
Telefoon 024-3292408

>

De kroon van het logo staat voor: het keizerlijke verleden van de stad

Het groen in het logo staat voor: de stad die omgeven is door het groen, parken en natuurschoon.

Het roodbruine in het logo staat voor: de bodem, waarin de geschiedenis van Nijmegen verankerd ligt.

Het blauw in het logo staat voor: water, de Waal die door Nijmegen stroomt.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marij Delissen, doorkiesnummer 3292380

Alle informatie in dit emailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.



Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

---

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen