Ministerie van Defensie


---


---

foto: De kantine van het Opleidingscentrum Rijopleidingen Strijpse Kampen (Ben Ewals)

Defensie doet mee aan Dag van de Architectuur

26-06-2003

Defensie doet dit weekend voor het eerst mee aan de jaarlijkse landelijke manifestatie van de Dag van de Architectuur. Dit evenement wordt gehouden onder auspiciën van de Bond van Nederlandse Architecten. Het thema voor 2003 luidt: De grenzen voorbij. Zelf gooit Defensie op zaterdag 28 juni enkele grenzen open met een rondleiding over twee defensiecomplexen en door enkele gebouwen.

In Zwolle verschaft een bezoek aan het kantoor van DGW&T directie Noord inzicht in hoe de werkplekken op innovatieve wijze zijn vormgegeven. Naast duurzaam bouwen is speciaal aandacht besteed aan de kwaliteit van de inrichting, de flexibiliteit en de aanpasbaarheid. Het kantoor biedt onderdak aan 215 werkplekken op 5.500 m2 (Adres : Dr Stolteweg 40, Zwolle; geopend van 10.00-17.00 uur).

In Eindhoven kan een rondrit worden gemaakt met een bus van de Koninklijke Landmacht over de Strijpse Kampen, een 105 ha groot nieuwe complex. Dit is onlangs voltooid en in gebruik genomen en wordt in september officieel geopend. Het terrein, de gebouwen en de overige voorzieningen vormen een goed voorbeeld van de totaalinrichting van een Defensiecomplex. (Vertrek bus vanaf Parkeerplaats de Ruyter van Steveninck kazerne, Eindhovensedijk 26, in Oirschot. Te bereiken via A 58 Afslag Best bij Eindhoven. De eerste bus vertrekt om 10.00 uur, vervolgens om de twee uur tot 16.00 uur.)

In Den Helder kunnen belangstellenden met een bus van de Koninklijke Marine een rondrit maken over het Defensieterrein van de Nieuwe Haven. Tijdens deze tour wordt uitleg gegeven over de (her)inrichting van het gebied Willemsoord als voorbeeld voor de totaalaanpak van structuurplan tot en met de realisatie van een aantal gebouwen, zoals een verblijf voor korporaals en manschappen en een voor onderofficieren, het Marinehoofdkwartier/kustwachtcentrum en een officiershotel. Op het programma staat verder een bezoek aan twee panden, waar de betreffende architecten hun ontwerp toelichten. (Vertrek bus vanaf de Parkeerplaats op de Oude Rijkswerf, Weststraat 1, Den Helder; ieder uur vanaf 10.00 uur; laatste bus om 15.00 uur.)

foto: Het officiershotel in Den Helder (Luuk Kramer)