Ingezonden persbericht



---

~:~:~:~:~:~:~:~:~:~:~:~:~:~:~:~:~:~:~:~
>>>> Help ME Circle <<<<

28 June 2003
Editorship : j.van.roijen@chello.nl
~:~:~:~:~:~:~:~:~:~:~:~:~:~:~:~:~:~:~:~

From: Sjaak Smeenk <sjadasme@hetnet.nl>

Ingezonden

Succespercentage
cognitieve-gedragstherapie

---


Bron : TIJDSCHR. V. HUISARTSGENEESKUNDE
Datum: JAARGANG 20, NR. 6, JUNI 2003

M. KOOLHAAS
bestuurslid Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid

In haar bijdrage onder de titel 'De rol van de huisarts in de begeleiding van chronisch vermoeide patienten' (Tijdschr Huisartsgeneeskd 2003; 20(2):57-8) gaat medisch
journalist Aliette Jonkers onder andere in op de rol van cognitieve-gedragstherapie (CGT) in de behandeling van CVS-patienten. Daarbij gaat ze ook in op het standpunt van de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid ten
aanzien van deze therapievorm. Zij schrijft hierover onder andere dat ' de Steungroep mordicus tegen deze
behandelingswijze is'. Dit is een ongenuanceerde
weergave van ons standpunt. Daarnaast meldt de
schrijver dat de Steungroep vindt dat de therapie fysiek en psychisch zelfs schade kan aanrichten. Dat laatste is wel correct. Wij willen deze standpunten graag toelichten.

De wijze waarop CGT normaliter wordt toegepast bij bijvoorbeeld ziekten als MS en kanker kan nuttig zijn. Het doel is dat patienten beter leren omgaan met en zich leren aanpassen aan de beperkingen die het gevolg zijn van de ziekte. Genezing van MS of kanker is niet de pretentie. Een dergelijke aanpak zou wellicht ook bij CVS-patienten tot resultaat kunnen hebben dat zij in hun dagelijks leven minder gehinderd worden door en beter omgaan met de gevolgen van hun aandoening, waardoor de kwaliteit van leven kan worden verbeterd, zowel in fysiek als psychisch opzicht. De Steungroep ziet een dergelijke aanpak als een van de mogelijke opties voor die CVS-patienten die dit nodig hebben.

In het artikel wordt echter gedoeld op een andere toepassing van CGT, die specifiek is ontwikkeld voor CVS door de Nijmeegse CVS-onderzoeksgroep. Hierin wordt gesteld dat CVS-patienten door CGT kunnen genezen. Daarnaast is 'graded exercise', het stelselmatig opvoeren van fysieke activiteit volgens een strak schema, een belangrijk onderdeel van de therapie. Aanpassing van de activiteit bij eventuele negatieve gevolgen, zoals een verergering van de klachten, is hierbij niet toegestaan.

Onze eerdergenoemde standpunten zijn gebaseerd op de volgende overwegingen.


1. Het Nijmeegse onderzoek naar de effecten van CGT


De onderzoeksresultaten naar het effect van de specifiek voor CVS ontwikkelde vorm van CGT laten zien dat bij 33% van de patienten een significante verbetering is vastgesteld. (1) Nergens blijkt echter uit dat deze patienten ook volledig hersteld zijn. Bij dit succespercentage dient nog aangetekend te worden dat er bij 13% van de patienten in de beide controlegroepen, die geen behandeling ondergingen, sprake was van spontane verbetering. Tevens dient aangetekend te worden dat de onderzochte groep geen aselecte steekproef vormde uit de patientenpopulatie. Ernstig zieke patienten konden niet aan het onderzoek deelnemen. Bovendien voldeed een aantal patienten niet aan de officiele diagnosecriteria. Verder meldden wij dat maar liefst 41% van de groep patienten die aan de CGT-behandeling begonnen, deze niet heeft voltooid. Daarnaast is niets gepubliceerd over effecten van de behandeling op symptomen uit de nevencriteria, die expliciet onderdeel uitmaken van de officiele diagnosecriteria. Het zou toch interessant zijn te vernemen welke effecten CGT heeft op bijvoorbeeld opgezette lymfeklieren of een verhoogde lichaamstemperatuur. Uit het onderzoek blijkt voorts dat op het gebied van kwaliteit van leven, psychisch welbevinden en werkhervatting geen verschil werd gevonden tussen de CGT-groep en de groep 'natuurlijk beloop'. Behandeling met CGT draagt dus niet aantoonbaar bij aan de verbetering van de kwaliteit van leven. Tot slot is vermeldenswaard dat langetermijneffecten van de behandeling onduidelijk zijn.


2. De rol van 'graded exercise'; fysieke en psychische schade

Patienten kunnen door behandeling met CGT (veel) zieker worden, met name door graded exercise. In Engeland is hierover gepubliceerd. (2) Daarbij bleek dat bij ongeveer de helft van de respondenten de toestand verslechterd was door het volgens strak schema opvoeren van de activiteiten. Geen enkele andere behandelingsvorm werd door de patienten zo negatief beoordeeld. De Steungroep is ook in het bezit van diverse brieven en e-mails van Nederlandse patienten die meldden dat ze door de CGT-behandeling veel zieker zijn geworden, soms zelfs langdurig. De Nijmeegse onderzoeksgroep heeft hier tot dusverre geen aandacht aan besteed in haar publicaties. Daarnaast kunnen patienten psychologische schade oplopen door de houding van de therapeut bij het uitblijven van positief effect; 'blaming the victim' blijkt nogal eens voor te komen. Ook hiervan zijn ons vele gevallen bekend.


3. Maatschappelijke schade

De suggestie dat herstel door verandering van gedachten en gedrag mogelijk zou zijn, vindt men inmiddels veelvuldig terug in kranten en tijdschriften. Dit heeft zeer ernstige gevolgen voor patienten, zeker ook op maatschappelijk gebied. Uitkeringen en voorzieningen worden geweigerd op grond van het argument dat patienten niet daadwerkelijk ziek zouden zijn of dat ze ziektegedrag zouden bestendigen, artsen werken niet mee aan het verlichten van de symptomen en familie en kennissen plakken de patient het etiket 'aansteller' op. Ook dreigt CVS als gevolg van al deze publiciteit op de lijst te komen van ziektes die geen toegang meer geven tot de WAO; als dit werkelijkheid wordt, komt een CVS-patient in de toekomst per definitie niet meer in aanmerking voor een WAO-uitkering, hoe ziek en arbeidsongeschikt hij of zij ook is.

Tot slot willen wij nog reageren op de volgende passage in het artikel: 'Bij ongeveer eenderde van de CVS-patienten is psychiatrische comorbiditeit aanwezig, zonder dat die een uitsluitingscriterium vormt voor de diagnose ME/CVS', schrijft Aliette Jonkers. Wij merken op dat dit exact overeenstemt met het succespercentage dat uit het CGT-onderzoek naar voren kwam. Is dit geen (logische) aanwijzing dat CGT juist hierop een positief effect heeft, maar niet op CVS zelf? En ligt het dan niet voor de hand psychiatrische comorbiditeit als uitsluitingscriterium te hanteren alvorens de diagnose CVS wordt gesteld?

LITERATUUR


- Prins J, Bleijenberg G, Bazelmans E, et al. Cognitive behaviour therapy for chronic fatigue syndrome: a multicentre randomised controlled trial. Lancet 2001;357:841-7.

- Shepherd C.
Pacing and exercise in chronic fatigue syndrome.
Physiotherapy 2001 ;87(8) :395-6.

Naschrift Aliette Jonkers

Het succespercentage van CGT in de behandeling van ME/CVS komt overeen met het percentage ME/CVS-patienten met psychiatrische morbiditeit. Dit impliceert niet dat CGT 'dus' alleen op de comorbiditeit van invloed is en niet op ME/CVS; dit is een voorbeeld van een ongeldige redenering. Daarnaast sluiten de criteria van de Centers for Disease Control (CDC) voor ME/CVS bepaalde vormen van psychiatrische diagnosen (bijvoorbeeld eetstoornissen, vitale depressies en alcoholabusus) uit, maar andere diagnosen niet. De comorbiditeit wordt uitgesloten omdat deze mogelijkerwijs de vermoeidheid zou kunnen verklaren.
Langetermijneffecten van CGT op ME/CVS zijn onderzocht door Deale et al. In deze gecontroleerde studie waarin relaxatietherapie werd vergeleken met CGT bij patienten met ME/CVS bleek het effect van CGT na vijf jaar nog aantoonbaar. (1)

LITERATUUR

1 Deale A, Husain K, Chalder T, Wessely S.
Long-term outcome of cognitive behavior therapy versus relaxation therapy for chronic fatigue syndrome: a 5-year follow-up study.
Am J Psychiatry 2001;158 (12) :2038-42.


---


JvR = ***)

"....Het succespercentage van CGT in de behandeling van ME/CVS komt overeen met het percentage ME/CVS-patienten met psychiatrische morbiditeit. Dit impliceert niet dat CGT 'dus' alleen op de comorbiditeit van invloed is en niet op ME/CVS......"
(schrijft Aliette Jonkers)


***) Dit impliceert het niet direct, maar het ligt toch wel erg voor de hand. Een logische gedachtengang dus, dunkt me. In de oorspronkelijke tekst voegt ze er zelf aan toe:
"...Deze patienten blijken ook te kunnen profiteren van CGT door een gekwalificeerde therapeut....."


***) juister zou zijn geweest:
Alléén deze patienten blijken te kunnen profiteren van CGT door een gekwalificeerde therapeut....."


---


De Heer Koolhaas citeert Aliette Jonkers:

".....'Bij ongeveer eenderde van de CVS-patienten is psychiatrische comorbiditeit aanwezig, zonder dat die een uitsluitingscriterium vormt voor de diagnose ME/CVS'....", schrijft Aliette Jonkers....."


***) En nu tikt dezelfde Aliette Jonkers de heer Koolhaas op de vingers en beweert:
".....De comorbiditeit wordt uitgesloten omdat deze mogelijkerwijs de vermoeidheid zou kunnen verklaren...."


***) En dan komt ze ook nog aanzetten met de criteria van de Centers for Disease Control (CDC). Terwijl de Heer Koolhaas terecht opmerkte:
"...Bovendien voldeed een aantal patienten niet aan de officiele diagnosecriteria....."


***) Prins gebruikte alleen het hoofdcriterium van de CDC defintie = vermoeidheid. Alle andere symptomen van ME/CFS zijn volgens Nijmegen niet belangrijk.
Met goed fatsoen kunnen ze niet meer op de proppen komen met de psychiatrische Oxford criteria en hebben daarom een nieuwe truc bedacht, om Nederland met alle geweld vol te stampen met psychiatrische klinieken voor ernstige neurologische zieken met gedocumenteerde abnormaliteiten in het centrale zenuwstelsel en het immuunsysteem, endocriene disfunctie, afwijkingen in het autonome zenuwstelsel en cardiovasculaire anomalieën:
"....patienten voldoen aan de CDC criteria voor CVS (met uitzondering van de symptoom-criteria )...."

Dat is hetzelfde als: onderzoek doen naar Alzheimer onder patienten, die hun sleutel wel 's vergeten.


***) En als klap op de vuurpijl serveert Aliette Jonkers een referentie van de beruchte Firma:
"Deale, Husain, Chalder en Wessely".

Dat is een handelsmaatschappij in psychiatrische listen en lagen met verbindingen naar de verzekerings- en chemische industrie. Laat dat nou precies de firma zijn, waar Nijmegen de trukendoos gekocht heeft....

~JvR


---