Gemeente Ede

Resultaten Kredietbank positiever dan geraamd

De bedrijfsresultaten van de Kredietbank in 2002 zijn in vergelijking met de begroting positief uitgepakt. Dat resultaat komt mede door de financiële bijdragen van de regiogemeenten, waarmee afspraken zijn gemaakt voor de periode 2002-2005. Zij betalen mee in het tekort op de kredietverlenende taak op basis van het aantal aanvragen uit hun gemeente.

Verder betalen de regiogemeenten (bijna) kostendekkende tarieven voor schuldregelende werkzaamheden die de Kredietbank voor hun inwoners uitvoert. Op deze manier is de sociaal maatschappelijke functie van de bank ook voor de regio gewaarborgd. Dat staat in het jaarverslag van de Kredietbank over 2002. Het jaarverslag gaat in op de drie kerntaken van de bank : schuldregeling, budgetbeheer en sociale kredietverlening.

Schuldregeling
Het aantal aanvragen voor schuldregeling is stabiel gebleven in vergelijking met voorgaande jaren. Wel is vanaf november 2002 een sterke toename geconstateerd, die zich ook in 2003 doorzet. Er is, meer dan voorheen, sprake van bepaalde groepen (dak- en thuislozen, jongeren, allochtonen en ex-zelfstandigen) die een aanvraag tot schuldregeling doen. Schulden bij banken en postorderbedrijven komen het meest voor. Maar ook in toenemende mate achterstanden in de vaste lasten en overschrijding van de limieten op de betaalrekening. Ook werd de invoering van de euro vaak opgegeven als oorzaak van het ontstaan van schulden.
De gemiddelde schuld van de 122 afgehandelde verzoeken steeg naar EUR 22.230,00. Dat was over 2001 EUR 18.605,00. Voor Ede bedroeg dat gemiddelde vorig jaar EUR 22.394,00, voor Veenendaal EUR 11.572,00. voor Wageningen EUR 10.029,00 en voor Scherpenzeel EUR 44.925,00.

De medewerking van schuldeisers is en blijft essentieel bij een schuldregeling. Hieraan besteden de consulenten van de Kredietbank veel tijd en energie, omdat een regeling alleen slaagt als alle schuldeisers daaraan meewerken. Helaas is ook in Ede de landelijke tendens merkbaar dat schuldeisers onvoldoende bereid zijn om mee te werken aan een minnelijke schuldregeling. In 2002 werd 47% van de schikkingsvoorstellen niet gehonoreerd. UPC en het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) werken sowieso niet mee aan kwijtscheldingsvoorstellen. Zij nemen alleen voorstellen van 100% betaling in behandeling. Voor het merendeel van de afgewezen aanvragen is een beroep gedaan op de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP).

De Kredietbank heeft voor ruim 90 Edese burgers het beheer over hun budget (inkomen) gevoerd. Budgetbeheer is een belangrijke aanvullende voorziening bij schuldregeling.
De Kredietbank mag zich sinds vorig jaar niet meer bezig houden met commerciële kredietverlening. Alleen sociale kredietverlening behoort nog tot het takenpakket. Van de bijna 900 aanvragen is 43 procent ingewilligd, waarvan eenderde deel is verleend onder borgstelling van de sociale diensten.

Meldpunt
Samen met de partners in het Project schuldhulpverlening (de gemeentelijke hoofdafdeling Werk, Inkomen en Zorg en het maatschappelijk werk) zijn in 2002 concrete stappen gezet voor het inmiddels gestarte, maar nog op bescheiden schaal werkzame Meldpunt schuldhulp en budgetadvies. Het Meldpunt, dat bij de Kredietbank is ondergebracht, gaat zich bezighouden met advies en voorlichting, aanmelding en intake, uitzetten hulptraject en procesbewaking. Ook krijgen preventie en nazorg straks meer nadruk. Als het Meldpunt volledig is bezet moeten ook de wachttijden teruglopen en wachtlijsten tot een minimum worden beperkt. Helaas is dat nu nog wel het geval door het sterk toegenomen aantal schuldregelingsaanvragen in de eerste helft van dit jaar.