Gemeente Ede

Meer routegebonden fietsen in natuurgebieden

Een groot deel van de natuurgebieden binnen de gemeente Ede is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en andere activiteiten die mogelijk schade of hinder kunnen veroorzaken aan de natuurwaarden. De recreatieve druk op natuurgebieden zoals de Veluwe neemt nog steeds toe, daarom wordt nu het vrije fietsen beperkt.

In de jaren negentig is op grond van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) een groot deel van de natuurgebieden binnen de gemeente afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en activiteiten die de natuurwaarden kunnen hinderen of schaden. Ook de paardensport is aangewezen als routegebonden recreatie. Aan fietsers waar volgens de wet ook mountainbikers (ATB-ers) onder vallen is tot nu toe geen beperking opgelegd. Daar komt nu verandering in. Steeds meer mensen uit het hele land bezoeken de natuurgebieden in de gemeente Ede. Daarom heeft de gemeente besloten de vrije fietsrecreatie in te perken.

Vrij en routegebonden fietsen
De toegang tot de minder kwetsbare gebieden, zoals het Edese bos, wordt vrij gelaten voor wandelaars en fietsers op alle paden. Voor het overige gebied zoekt de gemeente verder aansluiting bij het beleid van onder andere Natuurmonumenten. Dit beleid houdt in dat wandelen op alle paden is toegestaan. Fietsen mag alleen op de daarvoor aangewezen paden, wegen en gemarkeerde routes (routegebonden recreatie). De oude openstellingborden waren verouderd en sloten niet meer aan bij de borden van onder meer Natuurmonumenten. Daarom heeft de gemeente bij alle ingangen van haar bossen nieuwe borden geplaatst. De oude borden legden vooral de nadruk op beperkingen bij een bezoek aan het bos. De nieuwe borden zijn meer uitnodigend en geven aan op welke wijze recreanten de gebieden verantwoord kunnen bezoeken.

ATB-sport
Mountainbikers fietsen bij voorkeur over onverharde paden, daarom wordt voor hen een vaste ATB-route aangelegd. Zo kunnen zij op een onverhard pad door de natuur rijden en wordt het gebied minder belast. Ook wordt met de aanleg voldaan aan vragen uit het recreatieve bedrijfsleven. De route wordt in overleg met vertegenwoordigers van ATB-groepen vastgelegd en uitgezet. Hierbij probeert men de bestaande trajecten voor toertochten te volgen en zoekt men zoveel mogelijk aansluiting bij de routes die in Arnhem en Renkum zijn uitgezet.