Korps: Friesland, plaats: Fryslân 28-06-2003
Politieberichten van 27/6 (13.00) t/m 28/6 (13.00)

Sneek: controle
Vrijdagmiddag heeft de politie in het Koningin Wilhelminapark te voet gesurveilleerd. Twee personen kregen een proces-verbaal in verband met het drinken op straat. Een van de twee, een 17-jarige inwoner van Iens, gaf tevens een valse naam op. Hierop is hij meegenomen naar het bureau, alwaar al snel de juiste naam werd verteld. Een 17-jarige inwoner van Makkum bleek in het bezit te zijn van een geringe hoeveelheid weed. Hij deed afstand van de weed, die daarop is vernietigd.

Molkwar: aanrijding met letsel
Vrijdag om 14.00 uur reed een 44-jarige motorrijdster uit Gorredijk, op een zogenaamde Trike, over de Stationswei in de richting van Warns. Waarschijnlijk door plaatselijke onbekendheid reed de vrouw over het spoor rechtdoor in plaats van met de bocht mee. Hierdoor raakte zij met haar voertuig in een sloot en onder water. Ze werd, vermoedelijk zwaar gewond, uit het water gehaald door een passant, een 39-jarige inwoner van Koudum. De vrouw is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Oosterwolde: rijden onder invloed
Vrijdag om 14.50 uur werd een 54-jarige automobilist uit Makkinga gecontroleerd op de Schottelenburgweg. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 235 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur.

Leeuwarden: inbraak auto
Tussen donderdag 18.30 uur en donderdag 20.00 uur werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Esdoornstraat. De ruit van de linkervoorportier werd vernield. Gestolen werd een radio-cdspeler. Aangifte is gedaan door een 26-jarige inwoner van Leeuwarden.

Fryslân: te snel, vier rijbewijzen ingevorderd
Vrijdag om 15.30 uur reed een 38-jarige automobilist uit Alphen aan den Rijn met een snelheid van 183 km per uur over de Rijksweg A7 bij Witmarsum. Ter plaatse is 120 km per uur toegestaan, hierop is het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd. Zijn echtgenote heeft de rit vervolgd. Om 18.00 uur werd geconstateerd dat een 23-jarige automobilist uit Groningen met 177 km per uur over de Rijksweg A7 bij Heerenveen reed. De auto is aan de kant gezet, waarna het rijbewijs van de bestuurder werd ingevorderd. Vrijdag om 20.00 uur reed een 35-jarige automobilist 166 km per uur over de Rijksweg N31 bij Drachten. Hier is 100 km per uur toegestaan. De bestuurder reed dus 66 km per uur te snel, hierop is zijn rijbewijs ingevorderd. Om 19.15 uur werd geconstateerd dat een 38-jarige automobilist uit Leeuwarden 151 km per uur reed over de Drachtsterweg bij Leeuwarden. Ter plaatse is 100 toegestaan, een overschrijding derhalve van 51 km per uur. Hierop is het rijbewijs van de verdachte ingevorderd.

Burgum: aanrijding met letsel
Vrijdag om 17.10 uur reed een 31-jarige snorfietser uit Sneek over de Dokter B. Hornstrasingel achter een voor hem rijdende bestelwagen, bestuurd door een 47-jarige inwoner van Burgum. Op de kruising wilde de bestelwagen linksaf de Trambaan oprijden. De snorfietser wilde inhalen. Vanuit de andere richting kwam een auto, bestuurd door een 21-jarige inwoonster van Leeuwarden. De vrouw kon een aanrijding niet meer voorkomen. De inwoner van Sneek is, met onbekende verwondingen, per ambulance overgebracht naar het MCL-zuid te Leeuwarden.

Zwaagwesteinde: rijden onder invloed
Vrijdag om 18.45 uur kreeg de politie een melding dat een 32-jarige bromfietser uit Zwaagwesteinde was gevallen op de Keimpe Sikkemaweg. Ook de ambulance was ter plaatse. De bijrijder (leeftijd en woonplaats niet bekend) was nauwelijks gewond. De bestuurder werd meegenomen naar het bureau, waar hij moest blazen. Hij blies 560 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur.

Leeuwarden: winkeldieven aangehouden
Vrijdag om 17.05 werd door een 55-jarige inwoner van Leeuwarden een pakje zware shag ter waarde van 2 euro 55 gestolen uit een winkel aan de Bilgaardpassage. De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aangifte is gedaan door een 34-jarige inwoner van Leeuwarden. Om 14.35 uur werden uit een winkel aan het Hoeksterpad door een 18-jarige inwoner van Leeuwarden twee blikjes beerenburg-cola en bacardi-cola gestolen met een waarde van 2 euro 68. De verdachte is overgebracht naar het bureau. Aangifte is gedaan door een 31-jarige inwoner van Leeuwarden.

Oudebildtzijl: motorrijder gewond
Vrijdag om 22.20 uur reed een 52-jarige motorrijder uit Londen (Engeland) over de Koedijk. Aangekomen in een bocht gleed de bestuurder over steentjes die in een flauwe bocht lagen. De motor ging onderuit. De man liep een gebroken sleutelbeen op. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Jirnsum: verdachte aangehouden
Vrijdag om 23.30 uur was een 38-jarige inwoner van Jirnsum bij diverse autos op de Heareburch en de Fonterbuorren banden aan het lek prikken. Hierop heeft de man, die zich uitermate vervelend gedroeg, aangehouden en overgebracht naar het bureau. Ook hier gedroeg de man zich vervelend. Aangifte is gedaan door een 38-jarige inwoonster van Jirnsum.

Rotsterhaule: aanrijding met drank in het spel
Zaterdag om 02.00 uur kreeg de politie een melding over een aanrijding op de Vierhuisterweg. Ter plekke werd een beschadigde personenwagen aangetroffen. De bestuurder, een 34-jarige inwoner van Heerenveen, verklaarde dat hij uit had moeten wijken voor een tegenligger. Om een aanrijding te voorkomen had de inwoner van Heerenveen geremd en had hij naar rechts gestuurd. Hierbij raakte hij het hekwerk en enkele struiken van een woning. De politie heeft twijfel bij het verhaal dat er een tegemoetkomende auto in het spel is. De auto is in beslag genomen voor technisch onderzoek. De bestuurder bleek tevens te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 510 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Leeuwarden: aanhouding na mishandeling
Zaterdag om 03.10 uur kreeg de politie een melding op de horecatelefoon. Voor een horecagelegenheid op de Nieuwestad was een 16-jarige inwoner van Leeuwarden met een glas in zijn wang gestoken. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Ter zake eenvoudige mishandeling kon een 18-jarige inwoner van Leeuwarden worden aangehouden. Hij is overgebracht naar het bureau.

Hurdegarijp: rijden onder invloed
Zaterdag om03.25 uur zag de politie op de Burgemeester Dijberweg een 36-jarige automobilist rijden. Opvallend was dat zijn auto een kapotte koplamp had. Hierop is de automobilist staande gehouden. Op het bureau blies de man 290 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Leeuwarden: gewonde bromfietser
Zaterdag om 02.20 werd door de politie inde Oude Doelesteeg een 17-jarige, gewonde, bromfietser uit Leeuwarden aangetroffen. De jongen was vanuit de Oude Doelesteeg richting Nieuwestad gereden en daar waarschijnlijk geschrokken van een zwerver. De jongen droeg geen helm en raakte gewond aan zijn gezicht. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar is een bloedproef afgenomen. Hierna mocht de jongen weer naar huis.

Leeuwarden: mislukte beroving met geweld, signalement Zaterdag om 00.20 uur zat de eigenaar van een eetgelegenheid tegenover zijn zaak in de auto, in de Larixstraat. Hier werd hem door een persoon de weg gevraagd, een ander persoon liep door. Hierop draaide de 49-jarige eigenaar uit Leeuwarden zijn raampje open, waarop de man die de weg vroeg de aangever bij de schouder pakte en met zijn andere hand een op een pistool gelijkend voorwerp tegen het hoofd van de aangever drukte. De man eiste geld in de Engelse taal. De aangever kon niet zo snel bij zijn portemonnee en begon om hulp te roepen. Hierop gingen de twee er vandoor. Het signalement van de verdachte luidt als volgt: blanke man, ongeveer 18 jaar oud, klein sikje, mager postuur, ongeveer 1 meter 70, hij droeg een donker petje en droeg een licht, waarschijnlijk grijs, jack. Een zoekslag door de omgeving had helaas geen resultaat.

Makkum: inbaak woning, auto gestolen
In de vroege zaterdagochtend is ingebroken in een woning aan de Cynthia Lenigestraat. Men kwam binnen door een slot van een deur te forceren. Gestolen werden een gsm, een horloge, een portemonnee met enkele tientallen euros en een dvd-speler. Tevens werd een nieuwe Volvo S40 gestolen, met het kenteken 87- LP XP, kleur grijs. Aangifte is gedaan door een 55-jarige inwoner van Makkum.

Bureau Communicatie, telefoon 0900 - 8844