Vredessite 'de nieuwe oorlog'


Symposium 'Pacifistische Perspectieven'
op 28 juni

PERSBERICHT Kerk en Vrede
Utrecht, 26 mei 2003 - De vereniging Kerk en Vrede organiseert voor het Landelijk Beraad VredesOrganisaties (LBVO) op 28 juni as. (van 12.00 tot 17.00 uur) een symposium dat gebaseerd is op de essaybundel Pacifistische Perspectieven van Stijn der Putte. Het symposium zal net als deze bundel een terugblik bieden op de vraagstukken waar de vredesbeweging zich in de jaren 90 voor geplaatst zag en proberen een visie te ontwikkelen op de huidige veiligheidsdiscussie die vredesorganisaties verder helpt in hun verzet tegen de nieuwe oorlog.
Na een inleiding van de schrijver van de bundel, worden een viertal workshops aangeboden over de themas macht en veiligheid (oa humanitaire interventie en veiligheid op straat) en machteloosheid en kwetsbaarheid (oa stille tochten en geweld en mannelijkheid). De middag wordt afgesloten met een aantal voorlopige conclusies over wat de vredesbeweging de komende tijd te doen staat. Deelname aan de het symposium (inclusief de bundel Pacifistische Perspectieven) kost 15. Voor studenten en mensen met een minimuminkomen geldt een gereduceerd tarief van 7,50. Sinds 1991 is er veel veranderd. De essaybundel Pacifistische perspectieven onderzoekt de filosofische en emotionele betekenis van deze ontwikkelingen. Juist vanuit de invalshoek van wat mensen bezighoudt en wat hen drijft wordt volgens de schrijver, in die tijd zelf actief binnen de antimilitaristische vredesbeweging, een samenhang zichtbaar tussen uiteenlopende onderwerpen als het einde van de dienstplicht in Nederland, humanitaire interventie en morele discussies over zinloos geweld en geweld op televisie. Pacifistische perspectieven biedt daarmee allerlei aanknopingspunten voor een andere kijk op de discussie over geweld, die de vredesbeweging wellicht verder kan helpen in haar verzet tegen de 'nieuwe oorlog'.
De jaren '90 waren een moeilijke periode voor de vredesbeweging. Een groot deel van de oude achterban van de vredesbeweging was om humanitaire redenen voorstander van militair ingrijpen in voormalig Joegoslavië. De opschorting van de dienstplicht, die samenhing met de reorganisatie van de krijgsmacht in deze periode, verminderde de persoonlijke betrokkenheid van de Nederlandse bevolking (en met name natuurlijk jongemannen) bij militaire operaties. Met de thematiek van zinloos geweld die eind jaren '90 sterk in de publieke belangstelling kwam te staan, wisten de vredesorganisaties met hun internationale oriëntatie niet goed raad.
In de afgelopen anderhalf jaar is er echter een kentering merkbaar die onder meer tot uitdrukking kwam in de hoge opkomst bij de vredesdemonstraties in Amsterdam dit voorjaar tegen de oorlog tegen Irak. Mede onder invloed van de antiglobaliseringsbeweging is een tegenbeweging ontstaan tegen de agressieve Amerikaanse politiek van "de oorlog tegen het terrorisme." Maar deze beweging is ook verbonden met het groeiend protest tegen de vijandige bejegening van migranten en tegen de roep om een repressief overheidsbeleid, die in 2002 zo sterk naar voren kwamen. Zullen de vredesorganisaties in staat zijn deze nieuwe energie vast te houden, en wat zijn de thema's die ze daarbij aan de orde willen stellen? Welke lessen zijn er te leren uit de ontwikkelingen in de afgelopen twaalf jaar? Dit zijn de vragen die op het symposium aan de orde zullen komen.

---

Voor meer informatie over het symposium: Kerk en Vrede (030-2316666)


_____